V Sloveniji več kot polovica nosečnic nima dovolj vitamina D, ki je nujen za zdrav razvoj plodu

Vitamin D je hormon, ki se s pomočjo sončnih žarkov sintetizira v naši koži, zato mu rečemo tudi sončni vitamin. Njegova najpomembnejša vloga je uravnavanje presnove kalcija, s čimer prispeva k zdravju kosti. Prispeva pa tudi k ohranjanju zdravih zob, delovanju mišic ter delovanju imunskega sistema.

Ali nam lahko sončnega vitamina primanjkuje?

Odgovor je žal DA. Pomanjkanje vitamina D je zdravstveni problem po svetu in tudi pri nas. Z nezadostnim vnosom se srečujemo predvsem pozimi, ko smo manj izpostavljeni soncu. Na zaviranje nastanka vitamina D pa še dodatno vplivajo oblačila in kreme z UV-zaščito.

Kje najdemo vitamin D v hrani?

Le malo živil vsebuje sončni vitamin v omembe vredni količini. To so mastne ribe, ribje olje, jetra ter jajčni rumenjak. Rastlinska živila vsebujejo praktično nične količine vitamina D, zato je za vegetarijance še posebej pomemben dodaten vnos sončnega vitamina s prehranskimi dopolnili.

Več kot polovica slovenskih nosečnic ima premalo vitamina D

V raziskavi, izvedeni v Sloveniji, so pri kar 55 % sodelujočih nosečnic izmerili raven vitamina D pod priporočeno. Raziskava Status vitamina D in njegovih determinant med zdravimi slovenskimi nosečnicami je bila objavljena leta 2015 v strokovni publikaciji Annals of Nutrition and Metabolism. V njej je sodelovalo 132 nosečih prostovoljk. V tretjem trimesečju so spremljali njihovo fizično aktivnost, prehrano, indeks telesne mase in jim merili v serumu aktivni 25-hidroksivitamin D.

Da je pomanjkanje sončnega vitamina pri nosečnicah globalni problem, kažejo tudi rezultati drugih meritev. V Ameriki ima tako od 27 do 91 % nosečnic raven vitamina D pod priporočeno vrednostjo, v Aziji je takih od 45 do 100 % nosečnic, v Evropi od 19 do 96 % in od 25 do 87 % v Avstraliji in Novi Zelandiji.

Zato pravočasno poskrbite za zadosten odmerek tega pomembnega vitamina, še posebej jeseni in pozimi, ko je manj priložnosti, da »ujamete« zadostno količino sončnih žarkov.

Zakaj je pomembna dovolj visoka raven vitamina D pri nosečnicah?

Pomanjkanje vitamina D bi se lahko pri nosečnicah odrazilo v višji pojavnosti nosečnostne sladkorne bolezni, preeklampsije, zastoja plodove rasti, prezgodnjega poroda in različnih bolezni v otroštvu, kot so okužbe spodnjih dihalnih poti. Med 13. in 16. tednom nosečnosti se namreč pričnejo oblikovati kosti plodu, v zadnjem trimesečju pa se potreba po kalciju še poveča, saj plod najhitreje raste.

Izberite ustno pršilo Valens D-Natur brez konzervansov in arom

Novo 100 % naravno prehransko dopolnilo Valens D-Natur v ustnem pršilu vsebuje popolnoma naravne sestavine in je brez konzervansov ter arom. Omogoča enostavno odmerjanje in zadostuje za kar 5 mesecev oziroma 150 dni uporabe. 

Zaradi svoje naravne sestave je ustno pršilo Valens D-Natur primerno tudi za nosečnice in dojenčke, pri katerih ne povzroča krčev. Izdelek je plod slovenskega znanja, saj je razvit in izdelan v Sloveniji. Primeren je tudi za vegetarijance.