Številne raziskave kažejo na povezavo med zdravjem zob in dlesni ter celotnim (sistemskim) zdravjem. Bakterije, ki se kopičijo v ustnem plaku, namreč povzročajo karies, gingvitis in parodontalne bolezni. Dokazano je, da slednje lahko povzročajo različne sistemske bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, kronično obolenje pljuč in aspiracijsko pljučnico, slabo metabolno urejenost sladkornih bolnikov in druge zdravstvene težave. Velja pa tudi obratno – nekatere zdravstvene težave lahko vplivajo na zobe in dlesni.

Za ustrezno ustno higieno je potrebno skrbeti od malih nog. Če je zob popolnoma čist, namreč ne more zboleti. Pravočasna, redna in ustrezna nega zob ter dlesni torej ne ponuja le bleščečega in zadovoljnega nasmeha, temveč  je tudi ključnega pomena za naše zdravje.

Na tržišču je na voljo veliko pripomočkov za čiščenje zob, pri čemer je zelo pomembno, da izberete zobno ščetko s kvalitetnimi ščetinami, hkrati pa uporabljate tudi medzobne ščetke oziroma nitke za težje dostopne predele, kjer se zadržuje hrana. V zadnjem času je vedno bolj popularna ionska zobna ščetka, ki s pomočjo ionizacije poskrbi za lažje odstranjevanje trdovratnih oblog in zobnega kamna. Posebnost ionske zobne ščetke je, da za svojo učinkovitost ne potrebuje zobne paste in je torej primerna tudi za tiste, ki paste ne želijo uporabljati. Več informacij lahko dobite tukaj.