Zakaj uživati koencim Q10?

Koencim Q10 je naravna snov, ki je prisotna v vsaki človeški celici in je nujno potrebna za življenje, saj omogoča presnovo hrane v celično energijo. Človeško telo koencim Q10 proizvaja samo, nahaja pa se tudi v hrani (predvsem mastni). Količine v hrani so, med drugim tudi zaradi toplotne obdelave, relativno nizke. Če bi želeli nadomestiti s starostjo pogojeni primanjkljaj koencima Q10, bi morali dnevno zaužiti več kot 10 litrov polnomastnega mleka ali kilogram rdečega mesa – kar je v nasprotju s smernicami zdrave prehrane. Zato strokovnjaki priporočajo uživanje koencima Q10 v obliki prehranskih dopolnil.

Komu se priporoča dodatno uživanje koencima Q10?

  • ženskam in moškim po 25. letu
  • vsem, ki skrbijo za mladostni videz in vitalnost
  • športnikom, ljudem z večjimi fizičnimi obremenitvami
  • kadilcem
  • vegetarijancem
  • vsem, ki jemljejo statine – zdravila za zniževanje holesterola
  • vsem, ki čutijo pomanjkanje energije

Kako vpliva koencim Q10 na zdravje srca?

Raziskava uporabe koencima Q10 kot dopolnilne terapije pri obravnavi kronične odpovedi srca se je začela leta 2003 na univerzitetni bolnišnici v Kopenhagnu, njeni rezultati pa so bili objavljeni konec leta 2014. V raziskavi Q-Simbio so ugotovili, da je dodajanje Q10 pri srčnih bolnikih varno, da izboljšuje simptome bolezni in zmanjšuje večje neželene kardiovaskularne dogodke, zato se ga priporoča kot dopolnilno terapijo pri obravnavi srčnih bolnikov. Preberite si izsledke raziskave Q-Symbio o vplivu koencima Q10 na zdravje srca. 

Koliko časa naj uživam Q10 s prehranskimi dopolnili?

Za najboljše rezultate se priporoča vsakodnevno jemanje vsaj dva do tri mesece, zgornje časovne omejitve za uživanje Q10 s prehranskimi dopolnili ni.

Kako uživam Q10?

Da ne pozabite vzeti dnevnega odmerka koencima Q10, priporočamo, da ga jemljete ob rednem dnevnem obroku (npr. zajtrku), saj ga takrat organizem tudi najbolje izkoristi. Kapsulo popijete skupaj s tekočino, Quvital Forte v tekoči obliki pa lahko zaužijete čistega, saj ima prijeten okus zelenega jabolka, ali vmešanega v vaš najljubši napitek (vodo, čaj, sok). Na voljo vam je tudi Quvital ustno pršilo z odličnim okusom ananasa.

V katerih živilih je največ koencima Q10?

Posebno veliko Q10 je v mišicah organov, kot so srce, jetra in ledvice. V živilih ga najdemo v mastnih ribah, npr. v sardinah in skušah, polnozrnatih žitaricah, soji, oreščkih, mesu in zelenjavi – posebej v špinači in brokoliju, vendar so količine v prehrani relativno nizke. Če bi želeli s prehrano dnevno zaužiti 30 mg* koencima Q10, bi morali vsak dan pojesti vsaj pol kilograma sardel, kilogram mastnega mesa ali popiti 15 litrov svežega polnomastnega mleka, kar pa je v nasprotju s priporočili zdravega prehranjevanja.

Tip hraneNačin pripraveVsebnost ubikinona (μg/g hrane)
srčna mišica prašičacvrtje203
govedinacvrtje31
kokošcvrtje17
šunkakuhanje7,7
lososdimljenje4,3
slanikimariniranje27
kruh (ržen)/0,17
kruh (pšenični)/0,09
rižkuhanje0,18
brokolikuhanje6,6
cvetačakuhanje4,9
paradižnik/0,19
krompirkuhanje0,52
korenjekuhanje0,21
korenje/0,24
kumare/0,08
pomaranče/2,2
jabolka/1,1
jogurt/1,2
kokošja jajca/1,5

.

Comments are closed.