Sonca je v poletnih mesecih več kot dovolj, z njim pa tudi vitamina D, ki je ključnega pomena za naše zdravje. O vitaminu D je znanega že veliko, saj se vse bolj poudarja njegov pomen, vseeno pa ne bo odveč, če ponovimo nekaj ključnih informacij v zvezi s tem življenjsko pomembnim sončnim vitaminom:

 

1. Gre za edini vitamin, ki ga telo proizvaja samo pod vplivom UV žarkov.

2. Najbolj aktivno se tvori od aprila do septembra okoli poldneva, ravno takrat, ko je sonce najmočnejše in se mu običajno izogibamo.

3. Kreme z visokim zaščitnim faktorjem zavirajo tvorbo vitamina D v našem telesu.

4. Za pomanjkanjem vitamina D trpijo ljudje po vsem svetu ne glede na starost ali geografsko lego.

5. Ljudje s temnejšo poltjo morajo biti za zadostno količino vitamina D UV žarkom izpostavljeni dlje kot tisti s svetlejšo kožo.

6. Največji odstotek ljudi s pomanjkanjem vitamina D živi na Bližnjem Vzhodu, kjer sicer prevladuje podnebje z veliko sonca.

7. Pomanjkanje vitamina D povezujejo tudi z glavoboli, nespečnostjo, vnetji mehurja, depresijo itd.

8. Do pomanjkanja vitamina D pride hitreje v menopavzi.

 

Poleti dodajanje vitamina D ni potrebno. Če pa sodite v skupino ljudi, za katere se svetuje dodajanje vitamina D vse leto (dojenčki in otroci, nosečnice, starejši in tisti, ki se soncu popolnoma izogibate), imamo v Valensu za vas odlično izbiro v obliki ustnih pršil za vse okuse. Dobite jih v katerikoli lekarni po Sloveniji ali v naši spletni trgovini.