V Valensu že dolgo opozarjamo na pomen vitamina D za zdravje in počutje ljudi. Prav zato v naši spletni trgovini in na policah lekarn najdete lepo število izdelkov, ki vsebujejo vitamin D, in prav zato smo skupaj z Inštitutom za nutricionistiko izvedli raziskavo, s katero smo ugotovili nizko preskrbljenost z vitaminom D pri Slovencih. Ker se trenutno vse več poudarja vloga vitamina D, pa vas tudi mi znova želimo spomniti, kako enostavno lahko okrepimo imunski sistem in poskrbimo za svoje zdravje. 

Vitamin D – sončni vitamin, ki je nujno potreben za naše zdravje

Vitamin D ima v našem telesu izredno pomembno vlogo. Prispeva k normalni absorpciji kalcija v telesu, s tem pa k ohranjanju zdravih kosti in zob. Hkrati prispeva tudi k delovanju mišic in imunskega sistema, njegovo pomanjkanje pa lahko vodi v marsikatero zdravstveno težavo. Vitamin D, ki mu pravimo tudi »sončni vitamin«, človeško telo tvori ob izpostavljenosti sončnim (UVB) žarkom. Slovenci smo ob zadostni izpostavljenosti* sončnim žarkom poleti načeloma preskrbljeni z vitaminom D. Geografska lega pa nam žal onemogoča, da bi dnevnim potrebam po tem vitaminu zadostili tudi v preostalih delih leta. Zato ga takrat moramo nadomestiti z dodatnim vnosom, kar priporoča tudi stroka. Ker so le redka živila bogata z vitaminom D, se priporoča dodajanje v obliki prehranskih dopolnil.

*Vsaj 15 minut dnevno, pod pogojem, da naša koža ni zaščitena z oblačili in zaščitnimi kremami.

Pomanjkanje vitamina D je najbolj pogosto pri starejših

O pomanjkanju vitamina D smo pisali že večkrat, a ne bo odveč, da vas ponovno spomnimo: v Valensu smo v sodelovanju z Inštitutom za nutricionistiko z obsežno študijo ugotovili vsesplošno pomanjkanje vitamina D pri Slovencih. Naša raziskava je bila sicer narejena na ljudeh vseh starostnih skupin, obstajajo pa mnoge druge raziskave, ki so dokazale problematičnost pomanjkanja vitamina D pri starejših ljudeh, katerim se še posebej svetuje dodajanje vitamina D s prehranskimi dopolnili.

A ker je pri starejših absorpcija hranil v prebavilih pogosto otežena (zaradi česar imajo denimo pogosto tudi pomanjkanje vitamin B12 ali železa), je potrebno v tem primeru poskrbeti za primerne oblike prehranskih dopolnil, ki omogočajo boljšo absorpcijo tudi pri starejših. V Valensu smo zato posebno pozornost namenili najbolj ogroženi skupini in razvili ustna pršila, s pomočjo katerih se absorpcija vitamina D prične že v ustni votlini.

Na policah lekarn in v naši spletni trgovini najdete ustna pršila z vitaminom D za vso družino. Izbirate lahko med različnimi okusi in vsebnostjo vitamina D, na voljo pa so tudi pršila za vegane in popolnoma naravno ustno pršilo z vitaminom D za dojenčke in otroke (ki vitamin D potrebujejo ne glede na letni čas) ter za vse, ki prisegate na čim bolj naravne izdelke.

Vitamin D, vitamin C in odpornost

V zadnjem času se o vitaminu D še posebej veliko govori, mi pa želimo znova poudariti le, da je zadosten vnos vseh esencialnih mikrohranil, še posebej vitamina D in vitamina C, ključen pri ohranjanju zdravja in krepitvi imunskega sistema.

Imunofit Natur kapsule z močno kombinacijo vitamina D, vitamina C in betaglukana

Med našimi izdelki poleg ustnih pršil z vitaminom D najdete tudi takšne, ki vsebujejo kombinacijo različnih vitaminov in drugih pomembnih sestavin. Za tiste, ki torej želite imeti »vse v enem«, priporočamo Imunofit Natur kapsule za odrasle oziroma Imunofit Junior in Imunček sirup za otroke.

Imunofit Natur kapsule vsebujejo sestavine naravnega izvora: vitamin D, betaglukan iz kvasovk, koencim Q10 in vitamin C, za katerega je znano, da ima pomembno vlogo pri delovanju  imunskega sistema. Za otroke pa sta primerna Imunofit Junior in Imunček sirup, ki vsebujeta betaglukan, vitamin C, vitamin D in cink. Posebej ponosni smo na okus obeh izdelkov za otroke, ki ga otroci preverjeno obožujejo!

Ostanite zdravi in ostanite doma – “zdravje” vam lahko dostavimo tudi tja!