Ste se že kdaj zvečer in ponoči nemirno premetavali po postelji? Mnogi poznajo te težave in vsak jih rešuje na svoj način. Uspešno? Večinoma ne. Ko torej toplo mleko in štetje ovčk ne pomagata, je čas da posežemo po čem bolj učinkovitem, npr. po prehranskih dopolnilih, ki vsebujejo melatonin.

Melatonin je človeku lasten hormon, ki se tvori pred in med spancem, zaradi česar ga imenujemo tudi »hormon noči«. Doslej je bil večinoma na voljo v obliki zdravil, po novem pa je dovoljen tudi v prehranskih dopolnilih. V Valensu smo zato razvili Valens Melatonin, ustno pršilo z naravno aromo ribeza. Gre za edino prehransko dopolnilo z melatoninom na slovenskem trgu, ki je bilo razvito in izdelano v Sloveniji. Ustno pršilo zadostuje za kar 125 dni in je tako tudi med najugodnejšimi tovrstnimi izdelki, hkrati pa je tudi edini, ki je v skladu s priporočili.

Melatonin, hormon noči

Melatonin je telesu lasten hormon, ki ga proizvajajo naši možgani. Imenujemo ga tudi »hormon noči«, saj se tvori pred in med spanjem, koncentracije pa so najvišje ponoči. Njegovo izločanje se začne takoj, ko se začne temniti – tema torej spodbuja tvorbo, svetloba pa jo zavira. Zaradi hitrega tempa življenja, stresa, izmenskega dela in modernega življenjskega sloga je tvorjenje melatonina pogosto moteno, kar ima močan vpliv na kvaliteto življenja. Ena od oblik pomoči je tudi dodajanje melatonina, ki je bil doslej na voljo v obliki zdravil, zadnje čase pa se pojavlja tudi v prehranskih dopolnilih.

Učinkoviti so že nižji odmerki

Pri uporabi melatonina velja pregovor »manj je več«. Melatonin v prehranskih dopolnilih je učinkovit že, kadar njegove koncentracije ne presežejo naravnih oz. fizioloških. Prekomerna uporaba melatonina, tako v smislu previsokih odmerkov kot dolgotrajne uporabe, sicer ni priporočljiva. Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), ki v Sloveniji ureja tudi področje nekaterih prehranskih dopolnil, je zato izdala priporočilo, ki pri slednjih določa najvišjo dovoljeno mejo (0,44 mg) melatonina v dnevnem odmerku. Kljub priporočilom večina prehranskih dopolnil, ki so dosegljiva na slovenskem trgu, vsebuje 1 mg ali več melatonina v dnevnem odmerku, zato stroka svetuje previdnost pri izbiri.

Valens Melatonin – kakovost iz Slovenije

V Valensu smo zato razvili inovativno prehransko dopolnilo Valens Melatonin v obliki ustnega pršila, ki vsebuje 0,33 mg na razpršek (dnevni odmerek), kar je koncentracija, ki ne preseže tiste, ki je v telesu normalno prisotna ponoči in ki je v skladu s priporočili. Oblika ustnega pršila omogoča enostavno odmerjanje in uporabo, zaradi praktične embalaže pa je priročno tudi na potovanjih. Gre za edini izdelek z melatoninom na slovenskem trgu, ki je bil razvit in izdelan v Sloveniji.

Naravna aroma ribeza daje izdelku odličen okus, ker ne vsebuje sladkorja  (vsebuje ksilitol) pa ga lahko uživamo tudi tik pred spanjem. Izdelek vsebuje kar 125 razprškov, kar pomeni, da vsebina zadostuje za več kot 4 mesece.

Valens Melatonin je tako edini izdelek, ki je v skladu s smernicami JAZMP in je torej varen za uživanje. Prehransko dopolnilo je izdelano po najvišjih standardih kakovosti – podjetje Valens ima namreč GMP certifikat dobre proizvodne prakse, ki zagotavlja sledljivost sestavin in skladnost učinkovin z navedbami na deklaraciji izdelka.

Izdelek najdete že v večini lekarn in specializiranih trgovin po Sloveniji, na voljo pa je tudi v naši spletni trgovini.

 Pa lahko noč 🙂