Živimo v dobi, ko se ljudje vse bolj zavedamo pomena zdravega načina življenja ter fizične aktivnosti, športno in »fit« telo pa je postalo nov standard lepote. Z vedno večjim številom fitnesov, takšnih in drugačnih vadb ter s promoviranjem zdravega in aktivnega načina življenja pa so se razmahnili tudi izdelki za t.i. športno prehrano, v katerih zelo pogosto najdemo l-karnitin. Tovrstni izdelki niso na voljo le v trgovinah s športno prehrano – zadnje čase so vse pogostejši tudi v lekarnah, l-karnitin pa najdemo skoraj povsod – celo v jogurtih, piškotih, napitkih in drugih izdelkih za hujšanje in v mnogih prehranskih dopolnilih.

Tudi v Valensovi spletni trgovini lahko najdete izdelek L-Carnitine Plus, o katerem doslej sicer nismo veliko pisali. Ker pa se bliža poletje, ker smo z vse lepšim vremenom vse bolj aktivni in ker je skrajni čas, da poskrbimo za »summer body«, tokrat zapis namenjamo našemu ustnemu pršilu z l-karnitinom. Berite dalje, če vas torej zanima, kaj je l-karnitin, kakšna je njegova vloga v telesu, zakaj ga vsebujejo izdelki za hujšanje, zakaj bi morali l-karnitin jemati vsi, ne le športniki, in zakaj je naše pršilo edinstveno na trgu.

Kaj je l-karnitin?  

L-karnitin je naravna  in človeškemu telesu lastna snov, ki se nahaja v skoraj vseh celicah našega telesa. Največ je najdemo v srcu in mišicah, torej organih, ki za delovanje potrebujejo največ energije, pri čemer ima vlogo L-karnitin. L-karnitin telo deloma proizvaja samo, deloma pa se absorbira s hrano. Največ ga najdemo v mesu (in od tod tudi poimenovanje: lat. carnus – meso), vsebujejo ga jagnjetina, govedina, piščančje meso, sir in ribe, nekaj pa tudi mleko in jajca. L-karnitin torej najdemo predvsem v živilih živalskega izvora, medtem ko ga hrana rastlinska izvora vsebuje precej manj. Načeloma velja, da bolj ko je meso rdeče, več ima L-karnitina.

Vloga L-karnitina v človeškem telesu

L-karnitin ni le stimulans, pač pa je za naše telo nujno potrebna snov. Največ je je v srcu in mišicah, kjer ima zelo pomembno vlogo. Prav zato l-karnitin pogosto vsebujejo izdelki za športnike (še posebej tiste, ki želijo povečati mišično maso ali izboljšati »performance«), dodajanje pa je priporočljivo tudi za starejše, pri katerih so pogostejša srčna obolenja in ki L-karnitina (tudi zaradi slabše absorbcije vseh snovi v črevesju) pogosto nimajo dovolj.

Ker L-karnitin lahko zaužijemo skoraj izključno z mesom, to pomeni, da ga vegani in vegetarijanci s prehrano ne dobijo dovolj. Za nastanek L- karnitina v telesu pa je potrebno še kar nekaj drugih snovi, npr. vitamin C, železo, vitamin B6 in niacin, zato lahko na nastajanje L-karnitina vpliva tudi slaba preskrba s temi vitamini. Najlažji način je zato dodajanje s prehranskimi dopolnili ali živilskimi izdelki, ki vsebujejo dodatek L-karnitina.

L-karnitin za hujšanje – ja ali ne?

Zadostnih dokazov o neposrednem vplivu L-karnitina na izgubo telesne teže še ni – zagotovo pa obstaja določena povezava. L-karnitin za pomoč pri hujšanju uživajo predvsem tisti, ki želijo shujšati tudi s fizično aktivnostjo. Tovrstni izdelki z L-karnitinom zaradi podobnega delovanja ter morebitnega sinergističnega učinka pogosto vsebujejo še krom in določene vitamine skupine B, ki prispevajo k sproščanju energije pri presnovi, zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, presnovi maščob in drugih makrohranil.

Valens L-karnitin

Absorbcija L- karnitina poteka v tankem črevesju in je precej počasna, maksimalne koncentracije v plazmi so dosežene šele 4-6 ur po zaužitju, lahko pa tudi kasneje. To je še posebej problematično pri prehranskih dopolnilih in drugih izdelkih za športnike, ki so najpogosteje v obliki kapsul ali napitkov in pri katerih absorpcija L-karnitina poteka v prebavilih. Zaužitje L-karnitina je tako potrebno precej pred dejansko fizično aktivnostjo.

Prednost našega izdelka Valens L-Carnitine Plus ja zato prav v njegovi obliki ustnega pršila. Tovrstna oblika namreč omogoča razpršitev tekočine (v čisto drobne kapljice), kar omogoča začetek absorpcije že v ustni votlini. Kar čisto poenostavljeno pomeni, da lahko L-Carnitine Plus zaužijemo tik pred fizično aktivnostjo, še posebej, če odmerek za nekaj trenutkov zadržimo v ustni votlini, da omogočimo največjo možno absorpcijo, še preden tekočina vstopi v prebavila.

Poleg priročne oblike ima ustno pršilo še odličen okus češnje, v priporočenem dnevnem odmerku (4 razprški) pa vsebuje kar 600 mg L-karnitin tartata. Ob L-karnitinu vsebuje še strateško izbrane učinkovine, ki dodatno podpirajo delovanje prehranskega dopolnila. Vitamina B6 in B12 namreč prispevata k sproščanju energije pri presnovi in k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, biotin pa poleg sproščanja energije skupaj s kromom prispeva še k presnovi maščob in drugih makrohranil.


Valens L-Carnitine najdete v naši spletni trgovini. Pakiranje zadostuje za 40 dni, kar je ravno dovolj za uporabo do začetka poletja, ko bomo ponovno skočili v kopalke in pokazali svoje mišice 😊