Blog

Veganska alternativa kolagenu – Valens Collagen Booster

Veganski kolagen sam po sebi ne obstaja, saj se kolagen kot snov nahaja le v ljudeh in živalih. A na trgu najdemo kar nekaj izdelkov, ki nosijo takšno ime. Tudi v Valensu smo posebej za vegane in vse druge, ki ne želijo uživati ribjega kolagena, ustvarili izdelek z veganskim kolagenom: Valens Collagen Booster.

Kaj torej pomeni izraz, katere izdelke označujemo s tem imenom in komu vse jih priporočamo? Berite dalje…

Kaj je kolagen?

Kolagen je v človeškem telesu najbolj zastopana in najpomembnejša beljakovina, ki predstavlja kar 1/3 vseh beljakovin v človeškem telesu. Najdemo ga v kosteh, koži, mišicah, tetivah in vezeh.

Količina kolagena v telesu s staranjem upada

Kolagen človeško telo proizvaja samo, a se s staranjem sinteza oz. “proizvodnja” v telesu zmanjša. Že v zgodnjih 20. letih prične upadati za 1,5 % letno, do dopolnjenega 40. leta starosti pa naše telo proizvede približno 25 % manj kolagena kot v mladosti. Na proizvodnjo kolagena v telesu pa ne vplivajo samo notranji, pač pa tudi številni zunanji (okoljski) dejavniki, kot so:

  • nezaščiteno izpostavljanje soncu (UV sevanju),
  • kajenje,
  • prekomerno uživanje alkohola,
  • uživanje predelane hrane in sladkorja

Primanjkljaj lahko nadomestimo s prehranskimi dopolnili

Pomanjkanje kolagena vodi v znake staranja na koži (gubice, izguba elastičnosti …) in drugih vezivnih tkivih (slabša gibljivost sklepov). Ker s hrano lahko zaužijemo zanemarljive količine kolagena, je priporočljiv dodaten vnos kolagena s prehranskimi dopolnili. Ti vsebujejo ribji ali goveji kolagen, saj rastlinski viri kolagena ne obstajajo – kolagen “vsebujejo” le živali in ljudje.

Ali so vegani prikrajšani za uživanje kolagena?

Na srečo je odgovor NE! Čeprav ne poznamo kolagena rastlinskega izvora, lahko z jemanjem določenih učinkovin v telesu spodbudimo naravno sintezo kolagena. Izdelki s tovrstnimi sestavinami se na trgu pogosto oglašujejo kot veganski kolageni. V resnici gre za veganske spodbujevalce sinteze kolagena, ki torej niso vir kolagena, vsebujejo pa sestavine, ki podpirajo njegovo naravno proizvodnjo v telesu – aminokisline.

Aminokisline, gradniki beljakovin … in kolagena

Aminokisline so osnovni gradniki proteinov in predstavljajo gradbeni material za kolagen v telesu. Uživanje aminokislin, iz katerih je sestavljen kolagen (glicin, prolin, hidroksiprolin, lizin, glutamin, arginin), v ustreznih razmerjih torej spodbudi njegovo naravno proizvodnjo. Aminokisline se zaradi svoje majhnosti odlično absorbirajo in jih telo enostavno porabi za izgradnjo beljakovin. Za doseganje želenih učinkov morajo veganski spodbujevalci sinteze kolagena vsebovati zadostno količino aminokislin, da jih telo lahko uporabi za izgradnjo kolagena, izredno pomembno pa je tudi, katere aminokisline vsebujejo.

Veganski spodbujevalec proizvodnje kolagena naj vsebuje tudi vitamine in minerale, ki delujejo antioksidativno ali prispevajo k zdravju kože. Eden izmed najpomembnejših vitaminov za sintezo kolagena je vitamin C. Brez vitamina C v telesu ne pride do proizvodnje kolagena, hkrati pa deluje antioksidativno, kar pomeni, da ščiti obstoječe molekule kolagena pred razgradnjo.

Vegan Collagen Booster – Valensov veganski kolagen z odlično kombinacijo učinkovin

Valens Vegan Collagen Booster je namenjen spodbujanju nastajanja kolagena in vzdrževanju lepe kože, las in nohtov. Vsebuje aminokisline, ki v telesu sestavljajo kolagen, koencim Q10 v obliki Q10Vital®, ki klinično dokazano prispeva k lepši koži, ter rastlinske ceramide Ceramosides™, ki izboljšujejo vlažnost in elastičnost kože. Izdelek vsebuje še vitamin A in biotin, ki prispevata k zdravju kože, cink in selen, ki prispevata k ohranjanju zdravih nohtov in las, ter vitamin C, ki sodeluje pri nastajanju kolagena.