Kakšna je vloga cinka v našem telesu?

Med drugim ima vlogo pri kognitivnih funkcijah, plodnosti in razmnoževanju, ohranjanju vida, zaščiti celic pred oksidativnim stresom, delitvi celic in normalnem delovanju imunskega sistema. Prispeva pa tudi k ohranjanju zdravih kosti, las, nohtov in kože ter vzdrževanju normalne ravni testosterona.

Kateri so znaki pomanjkanja cinka?

Med pogostimi znaki pomanjkanja cinka so denimo oslabljen imunski sistem, nagnjenje k prehladom, počasno celjenje ran, utrujenost, nizek libido, krhki nohti z belimi pikicami, lomljivi in izpadajoči lasje, težave s kožo, pogosti herpesi in afte itd.

Katera živila so bogata s cinkom?

S cinkom je bogato predvsem meso, zato je pomanjkanje cinka pogosto pri ljudeh, ki mesa ne uživajo, torej veganih in vegetarijancih. Sicer največ cinka vsebujejo divjačina, telečja jetra, morski sadeži (ostrige), jajca in mlečni izdelki ter temna čokolada.

Živila rastlinskega izvora so slabši vir cinka, a ga vseeno kar nekaj vsebujejo oreščki, oves, otrobi in druga polnovredna žita (ječmen, pira) ter stročnice (fižol, čičerka, leča, soja) in bučno seme. Cink iz rastlinskih virov se v telesu precej slabše absorbira.