Valens Homocistein Stop kapsule

23.90 

Inovativno prehransko dopolnilo v obliki kapsul, ki s kombinacijo vitaminov B2, B6, B12, folne kisline in betaina pripomore k zniževanju homocisteina v krvi.

Pakiranje: 60 kapsul
Priporočen dnevni odmerek: 1 kapsula
Za 60 dni.

Dodaj na seznam želja
Dodaj na seznam želja
Kategoriji: , Šifra: 1320 Oznaka:

Opis

Valens Homocistein Stop je prehransko dopolnilo v obliki kapsul, ki je namenjeno zniževanju ravni homocisteina v krvi. Vsebuje betain, ki prispeva k presnovi homocisteina, ter kombinacijo ključnih vitaminov skupine B. Vitamina B6 in B12 ter folna kislina prispevajo k presnovi homocisteina in zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, riboflavin pa ima vlogo tudi pri ohranjanju normalnih rdečih krvničk ter pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Vsi vitamini skupine B v izdelku so v aktivni obliki, ki jo človeško telo najlažje uporabi.

Kaj je homocistein?

Homocistein je naravno prisotna aminokislina, ki nastaja kot stranski produkt uživanja metionina, esencialne aminokisline, ki jo telo nujno potrebuje za normalno delovanje. Homocistein se v telesu ob normalno delujoči metabolni poti presnovi v cistein. Za normalen metabolizem so nujno potrebni vitamini skupine B.

V primeru, da so metabolne poti okvarjene (nesposobnost telesa, da pretvori vitamine v njihovo aktivno obliko) ali zaradi pomanjkanja vitaminov skupine B se vrednosti homocisteina v krvi povišajo, kar predstavlja dejavnik tveganja za različna stanja. Povišane vrednosti homocisteina so povezane z kardiovaskularnimi boleznimi, demenco in upadom kognitivnih sposobnosti.

Kdo ima povišan homocistein? 

Naravno se raven homocisteina v krvi giblje med 5 in 15 µmol/L. Ko so vrednosti homocisteina v krvi višje od 15 µmol/L govorimo o hiperhomocisteinemiji. Okvara metabolne poti homocisteina je pri Slovencih zelo pogosta, a je presnova homocisteina v telesu odvisna tudi od ustreznih zalog treh prehranskih vitaminov: folne kisline, vitaminov B6 in B12.

Za zniževanje vrednosti homocisteina se tako uporabljajo vitamini B2, B6, B12 in folna kislina. Študije dokazujejo tudi učinkovitost betaina. Betain je snov, ki je naravno prisotna v večini živih organizmov. Zaužijemo ga lahko z živili, kot so špinača, pesa in izdelki iz pšenice. Dodatek betaina v obliki prehranskih dopolnil pri osebah s hiperhomocisteinemijo znatno zmanjša vrednosti homocisteina v plazmi.

Pogosta vprašanja

 1. Kaj je homocistein?

  Homocistein je žveplo vsebujoča aminokislina, ki v telesu nastaja po vnosu beljakovinsko bogate prehrane. Beljakovinsko bogata hrana je vir metionina, iz katerega s procesom demetilacije nastane homocistein. Kompleksna presnova homocisteina v telesu je odvisna od vitaminov B6, B12 in folne kisline. Prisoten je v krvi, v prosti obliki ali vezan na proteine, zato lahko njegovo koncentracijo v telesu določite s krvnim testom.

 2. Kakšne so optimalne vrednosti homocisteina v krvi?

  O zgornjih referenčnih mejah koncentracij homocisteina v plazmi zaenkrat v strokovni javnosti še ni enotnega mnenja, čeprav velja, da se normalne vrednosti za zdrave posameznike gibljejo med 5 in 15 µmol/L. Mnoge študije nakazujejo, da je meja postavljena previsoko, saj vrednosti homocisteina > 8 µmol/L predstavljajo večje tveganje za razvoj kardiovaskularnih bolezni. V trenutnih smernicah se navaja, da je za optimalno zdravje najbolje, da se vrednosti homocisteina ohranjajo med 6-8 µmol/L

 3. Kako znižati raven homocisteina v krvi?

  Povišane ravni homocisteina je v mnogih primerih mogoče normalizirati z ustrezno prehrano in dodatki vitaminov. Priporoča se uživanje prehrane bogate z vitamini B6, B12 in folno kislino ter uživanje prehranskih dopolnil, ki poleg navedenih vitaminov vsebujejo betain. Hranila, ki pomagajo pri vzdrževanju normalnih ravni homocisteina v krvi: • vitamin B6 • vitamin B12 • folna kislina • betain • omega-3 maščobne kisline V primeru zniževanja ravni homocisteina s prehranskimi dopolnili se svetuje, da si ponovno preverite njegovo koncentracijo v krvi po 8-12 tednih od začetka jemanja prehranskih dopolnil.

 4. Kaj je hiperhomocisteinemija?

  Normalna koncentracija homocisteina pri zdravem posamezniku se na tešče giblje med 5,0 in 15,0 μmol/L. Hiperhomocisteinemija je opredeljena kot zdravstveno stanje, za katero je značilna nenormalno visoka raven (nad 15 μmol/L) homocisteina v krvi. To stanje je prisotno pri številnih boleznih, v mnogih primerih pa predstavlja tudi dejavnik tveganja za razvoj resnejših zdravstvenih stanj.

 5. Kako vem, da imam povišane vrednosti homocisteina?

  Povišane vsebnosti homocisteina se določijo s pomočjo laboratorskij preiskav in analiz, ki jih lahko opravite na lastno željo ali po priporočilu zdravnika. Nekateri simptomi, ki lahko opozarjajo na povišane vrednosti homocisteina so: • bledica, • utrujenost, izčrpanost, • mravljinci, • omotica, • razdražljivost itd.

 6. Zakaj pride do povišanja koncentracij homocisteina v krvi?

  Povišane koncentracije homocisteina v krvi so povezane bodisi z genetskimi okvarami njegove presnovne poti ali zunanjimi dejavniki. Genetska okvara presnovne poti homocisteina je v večini primerov prisotna le pri srednjih do hujših oblikah hiperhomocisteinemije, kjer vrednosti homocisteina v krvi presegajo 31 µmol/L. Zmerne oblike hiperhomocisteinemije večinoma sprožijo okoljski dejavniki, kot so: • pomanjkanje vitaminov B6, B12 in folne kisline, • visok vnos beljakovinsko bogate prehrane (predvsem rdečega mesa in mlečnih izdelkov), • določena zdravila, • kajenje, • debelost.

Sestavine

Aktivne sestavine v 1 kapsuli: riboflavin: 12 mg (857 % PDV*), vitamin B6: 22,5 mg (1607 % PDV*), folna kislina: 900 µg (450 % PDV*), vitamin B12: 500 µg (20000 % PDV*), betain: 500 mg. *PDV – Priporočen dnevni vnos

Sestavine: betain (trimetilglicin), kapsula (hidroksipropilmetil celuloza), riževa vlakna, vitamin B6 (piridoksal 5-fosfat), riboflavin (natrijev riboflavin 5-fosfat), folna kislina (kalcijev-L-metilfolat), vitamin B12 (metilkobalamin).

Izdelek ne vsebuje glutena, laktoze, umetnih barvil in arom. Primeren je tudi za vegetarijance in vegane.

Brez titanovega dioksida.

Uporaba in odmerjanje

Navodila za uporabo: Priporočen dnevni odmerek je 1 kapsula, pred ali z obrokom. Kapsulo zaužijte z nekaj tekočine.

Shranjevanje: Shranjujte na suhem in temnem mestu pri temperaturi do 25 °C.

Opozorila: Za doseganje pozitivnih učinkov betaina je potrebno zaužiti vsaj 1,5 g betaina dnevno. Dnevni vnos betaina, ki je večji od 4 g, lahko znatno poveča vsebnosti holesterola v krvi.

Ne pozabite na pomembnost raznolike prehrane in zdravega načina življenja. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti. Shranjevati nedosegljivo otrokom!

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Valens Homocistein Stop kapsule”

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Post comment