Koencim Q10 je v osnovi topen v maščobah, kar pomeni, da ga naše telo zelo težko »uporabi«. Če torej jemljete navadni Q10 ali oljne kapsule, se ga bo zelo veliko izločilo še preden pride do celic, kjer ga telo potrebuje. Slovenski znanstveniki so ta problem rešili z razvojem Q10Vital® – posebne vodotopne oblike Q10, ki omogoča boljšo absorpcijo in s tem bistveno večjo učinkovitost Q10 v telesu. Gre za inovacijo Kemijskega inštituta iz Ljubljane, ki ima dokazano štirikrat boljšo absorpcijo od navadnega Q10. To obliko vsebujejo tudi izdelki linije Quvital®, ki predstavljajo najbolj popolno linijo izdelkov s Q10 na tržišču.

Dokazano najboljši Q10 na svetu 

V Valensu je kakovost vedno na prvem mestu, zato veliko energije usmerjamo tudi v raziskave, ki potrjujejo visoko dodano vrednost za uporabnika. Za koencim Q10, ki smo ga poimenovali Q10Vital® in ki ga vsebujejo izdelki linije Quvital® smo s kar 3 študijami že dokazali izboljšano biorazpoložljivost v primerjavi z navadnim, kristaliziranim maščobotopnim koencimom Q10. Z nedavno študijo, ki smo jo izvajali v sodelovanju z Inštitutom za nutricionistiko, smo šli še korak dlje in dokazali, da je naš Q10Vital® najboljši na svetu.

Rezultati najnovejše raziskave razbili mite o ubikinolu 

Koencim Q10 se v telesu nahaja predvsem v obliki ubikinona (oksidirana) in ubikinola (reducirana oblika), pri čemer telo samo uravnava ravnotežje med njima. Dolgo časa je veljal »mit«, da naj bi bil ubikinol najboljša oblika koencima Q10 na svetu. Še več, veljalo je tudi, da pri starejših osebah pretvorba iz ene v drugo obliko ni več mogoča, s čimer naj bi bila okrnjena vloga Q10 v telesu. V Valensu pa smo z najnovejšo študijo te mite ovrgli in dokazali, da je ne glede na zaužito obliko, koencim Q10 v kri prišel v enaki obliki.

Odlična absorpcija tudi pri starejših ljudeh 

Že dolgo je znano, da je absorpcija hranil pri starejših ljudeh slabša, prav tako naj bi bilo ravno pri starejših oteženo prehajanje koencima Q10 iz ene oblike v drugo. A je ravno najnovejša Valensova študija obe trditvi ovrgla. Q10Vital® se je namreč odlično absorbiral tudi pri starejših (njegova biorazpoložljivost je torej tudi pri starejših nekajkrat višja od navadnega Q10), prehajanje ene oblike v drugo pa je potekalo povsem normalno.

Graf prikazuje rezultate klinične študije, s katero je bila dokazana izjemna absorpcija vodotopne oblike Q10Vital®. Vodotopna oblika ima približno 4-krat boljšo absorpcijo v primerjavi z navadnim Q10.

Graf prikazuje rezultate študije o biološki razpoložljivosti različnih formulacij koencima Q10 pri starejših odraslih. Biološka razpoložljivost testirane vodotopne oblike Q10Vital® je 2,4-krat višja v primerjavi s standardnimi kapsulami, v primerjavi z ubikinolnimi kapsulami pa 1,5-krat boljša. Po zaužitju vseh testiranih formulacij se je koencim Q10 v krvi pojavil pretežno v reducirani obliki.

Več o študijah