Homocistein je žveplo vsebujoča aminokislina, ki v telo prihaja z beljakovinsko bogato hrano. Nastaja kot vmesni produkt uživanja metionina, esencialne aminokisline, ki jo telo nujno potrebuje za normalno delovanje. Homocistein se v telesu ob normalno delujoči metabolni poti presnovi v cistein. Za normalen metabolizem so nujno potrebni vitamini skupine B. V primeru, da so metabolne poti okvarjene (nesposobnost telesa, da pretvori vitamine v njihovo aktivno obliko), zaradi pomanjkanja vitaminov skupine B, visokega vnosa proteinov, nekaterih zdravil in nezdravega načina življenja (kajenje) se vrednosti homocisteina v krvi povišajo (hiperhomocisteinemija), kar predstavlja dejavnik tveganja.

Valens Homocistein Stop

Valens Homocistein Stop vsebuje betain, ki prispeva k presnovi homocisteina, ter kombinacijo ključnih vitaminov skupine B v visokih odmerkih. Vitamina B6 in B12 ter folna kislina prispevajo k presnovi homocisteina in zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, riboflavin pa ima vlogo tudi pri ohranjanju normalnih rdečih krvničk ter pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom.

Hiperhomocisteinemija se pri odraslih osebah pojavi brez tipičnih simptomov. Simptomi, ki se pojavijo, so lahko povezani s pomanjkanjem vitaminov B kategorije.

Betain je naravna snov in za človeško telo pomembno hranilo, ki sodeluje v mnogih procesih, med drugim pri presnovi oz. razstrupljanju homocisteina. Ljudje ga zaužijemo  z živili, kot so špinača, pesa in izdelki iz pšenice. Dodatek betaina v obliki prehranskih dopolnil pri osebah s hiperhomocisteinemijo znatno zmanjša vrednosti homocisteina v plazmi.