Kaj je homocistein?
Homocistein je žveplo vsebujoča aminokislina, ki v telesu nastaja po vnosu beljakovinsko bogate prehrane. Beljakovinsko bogata hrana je vir metionina, iz katerega s procesom demetilacije nastane homocistein. Kompleksna presnova homocisteina v telesu je odvisna od vitaminov B6, B12 in folne kisline.
Prisoten je v krvi, v prosti obliki ali vezan na proteine, zato lahko njegovo koncentracijo v telesu določite s krvnim testom.
Kakšne so optimalne vrednosti homocisteina v krvi?
O zgornjih referenčnih mejah koncentracij homocisteina v plazmi zaenkrat v strokovni javnosti še ni enotnega mnenja, čeprav velja, da se normalne vrednosti za zdrave posameznike gibljejo med 5 in 15 µmol/L. Mnoge študije nakazujejo, da je meja postavljena previsoko, saj vrednosti homocisteina > 8 µmol/L predstavljajo večje tveganje za razvoj kardiovaskularnih bolezni.
V trenutnih smernicah se navaja, da je za optimalno zdravje najbolje, da se vrednosti homocisteina ohranjajo med 6-8 µmol/L.
Kako znižati raven homocisteina v krvi?
Povišane ravni homocisteina je v mnogih primerih mogoče normalizirati z ustrezno prehrano in dodatki vitaminov. Priporoča se uživanje prehrane bogate z vitamini B6, B12 in folno kislino ter uživanje prehranskih dopolnil, ki poleg navedenih vitaminov vsebujejo betain.
Hranila, ki pomagajo pri vzdrževanju normalnih ravni homocisteina v krvi:
- vitamin B6
- vitamin B12
- folna kislina
- betain
- omega-3 maščobne kisline
V primeru zniževanja ravni homocisteina s prehranskimi dopolnili se svetuje, da si ponovno preverite njegovo koncentracijo v krvi po 8-12 tednih od začetka jemanja prehranskih dopolnil.