Blog

Alarmantni rezultati nove študije o vitaminu D

Vitamin D

V Valensu smo v sodelovanju z Inštitutom za nutricionistiko dokazali učinkovitost naših ustnih pršil z vitaminom D3, hkrati pa potrdili zaskrbljujoče nizko preskrbljenost Slovencev s »sončnim vitaminom«.

Vitamin D – sončni vitamin, ki ga nujno potrebujemo

Vitamin D, ki mu pravimo tudi »sončni vitamin«, človeško telo tvori ob izpostavljenosti sončnim (UVB) žarkom. V telesu ima izredno pomembno vlogo, saj prispeva k ohranjanju zdravih kosti in imunskega sistema. Slovenci smo ob zadostni izpostavljenosti* sončnim žarkom poleti preskrbljeni z vitaminom D, geografska lega pa nam onemogoča, da bi dnevnim potrebam po tem vitaminu zadostili tudi v jesensko-zimskem obdobju, zato ga takrat moramo nadomestiti z dodatnim vnosom. Ker so le redka živila bogata z vitaminom D, se priporoča dodajanje v obliki prehranskih dopolnil, kot so Valens ustna pršila.

*Vsaj 15 minut dnevno, pod pogojem, da naša koža ni zaščitena z oblačili in zaščitnimi kremami.

Koliko vitamina D je potrebno dodajati?

Priporočila glede dodajanja vitamina D so zelo različna, zato se postavlja vprašanje, kakšno količino vitamina D je sploh smiselno dodajati. Medtem ko je z zakonodajo predpisan priporočen dnevni odmerek zelo nizek (200 UI ali 5 µg), pa različne zdravstvene organizacije priporočajo precej višje dnevne odmerke. Potrošniki s(m)o torej upravičeno zmedeni, koliko vitamina D torej zaužiti s živili in prehranskimi dopolnili. Na to vprašanje smo skušali odgovoriti tudi z raziskavo o učinkovitosti Valensovih ustnih pršil.

Cilj raziskave: dokazati kakovost in učinkovitost Valensovih ustnih pršil

Ker se v Valensu dobro zavedamo problema pomanjkanja vitamina D (problem nam je poznan tudi v svetovnem merilu) in ker je kakovost, ki jo lahko potrdimo z dokazi, pri nas vedno na prvem mestu, smo se odločili za sodelovanje v študiji, ki jo izvajal Inštitut za nutricionistiko. Cilj raziskave je bil ugotoviti učinkovitost Valensovih ustnih pršil z vitaminom D pri izboljševanju preskrbljenosti z vitaminom D. V raziskavo smo vključili dve ustni pršili (na vodni in na oljni osnovi) s 1000 UI oz. 25 µg vitamina D3 (holekalciferola).

V študiji je sodelovalo 235 Slovencev, ki pred tem niso uživali prehranskih dopolnil z vitaminom D. Študija je potekala 2 meseca, v jesensko-zimskem času, torej v obdobju nizke izpostavljenosti sončnim žarkom.

Zaskrbljujoči podatki o preskrbljenosti Slovencev z vitaminom D

Od 235 sodelujočih v raziskavi je imelo več kot 60 % ljudi (!!!) neoptimalen status vitamina D v krvi, kar 21 % sodelujočih pa je imelo tako izrazito pomanjkanje, da so jim svetovali obisk zdravnika in takojšen začetek dodajanja vitamina D.

Preskrbljenost Slovencev z vitaminom D v jesensko-zimskem obdobju je občutno prenizka!

Učinkovitost Valens ustnih pršil z vitaminom D

Udeleženci raziskave so v 8 tednih rednega dodajanja vitamina D (1000 IU) v obliki Valens ustnih pršil dosegli vsaj osnovno preskrbljenost z vitaminom D, s čimer smo torej potrdili, da so naša ustna pršila učinkovita. Za doseganje optimalne preskrbljenosti pa bi večina udeležencev potrebovala večji odmerek vitamina D. Rezultati raziskave so torej pokazali tudi, da je preskrbljenost Slovencev z vitaminom D v zimskem obdobju občutno prenizka, zato bi bilo zakonodajno predpisan priporočen dnevni odmerek vitamina D potrebno povečati.

Anda Arko, vodja prodaje v podjetju Valens, o pomembnosti rezultatov raziskave za podjetje: »V Valensu imamo za zagotavljanje najvišje kakovosti vzpostavljen sistem dobre proizvodne prakse (GMP), vsekakor pa je za nas zelo pomembno, da smo učinkovitost naših izdelkov potrdili tudi z raziskavo. Za ustno pršilo Valens D-plus smo že leta 2014 od Inštituta za nutricionistiko prejeli nagrado za inovativnost. Za tiste z višjimi potrebami po sončnem vitaminu smo pred kratkim razvili tudi ustno pršilo z višjo vsebnostjo vitamina D, za najmlajše pa ponujamo Valens D-natur, popolnoma naravno ustno pršilo z vitaminom D, ki je brez konzervansov in je zato zelo dobrodošlo pri dojenčkih, ki imajo sicer težave s krči.«

Kaj pa vi – imate dovolj sončnega vitamina?

Večina od nas se morda niti ne obremenjuje z vitaminom D in lovljenjem sončnih žarkov, čeprav bi veljalo o tem dobro razmisliti in pravočasno ukrepati. Vitamin D ima v našem telesu namreč zelo pomembno vlogo in njegovo pomanjkanje lahko vodi do hudih zdravstvenih težav. Zato poleti poskrbite, da ste na soncu vsaj 15 minut dnevno, jeseni in pozimi pa vam svetujemo dodajanje vitamina D v obliki prehranskih dopolnil.

Več o raziskavi pa si lahko preberete na Nutrisovi spletni strani.