Kljub temu, da so bili za koencim Q10, ki ga imenujemo tudi koencim mladosti, dokazani že številni koristni učinki, na dan prihajajo vedno nova spoznanja o tej življenjsko pomembni molekuli. Njenih številnih koristi se dobro zavedamo v Valensu, kjer smo že pred več kot desetimi leti prepoznali potencial v izboljšani, vodotopni obliki koencima Q10. Prav iz te posebne oblike, ki smo jo poimenovali Q10Vital®, smo razvili linijo vrhunskih prehranskih dopolnil Quvital®.

Ker je kakovost vedno na prvem mestu, v Valensu ogromno energije usmerjamo v raziskave. Tako smo že v preteklosti večkrat dokazali, da je naš koencim Q10 eden izmed najkakovostnejših koencimov Q10 na svetu. Z nedavno študijo, ki smo jo izvajali v sodelovanju z Inštitutom za nutricionistiko, pa smo šli še korak dlje. Prvi smo ovrgli mit o slabši absorpciji koencima Q10 pri starejših in vnovič dokazali, da je prav Q10Vital® eden od najboljših koencimov Q10 na svetu.

Koencim Q10 – telesu lastna snov, nujno potrebna za življenje

O koencimu je bilo napisanega že ogromno, zato le na kratko: gre za telesu lastno snov, ki je nujno potrebna za življenje in je prisotna v vsaki človeški celici. Z leti nam količina koencima Q10 v telesu začne strmo upadati, poleg staranja pa na »proizvodnjo« koencima Q10 v telesu negativno vplivajo tudi nezdrav življenjski slog (kajenje, alkohol), stres in zdravila za zniževanje holesterola (statini). Več o koencimu Q10 si lahko preberete tukaj.

Slovenska inovacija s klinično dokazano odlično absorpcijo

Primanjkljaj koencima Q10, ki nastane z leti, je mogoče nadomestiti le z dodatnim vnosom. Ker ga z običajno prehrano ne dobimo dovolj, stroka priporoča njegovo nadomeščanje s prehranskimi dopolnili. A koencim Q10 je v osnovi maščobotopen, kar pomeni, da ga naše telo zelo težko »uporabi«. Ali poenostavljeno: večino navadnega koencima Q10, ki ga vsebujejo prehranska dopolnila, bo naše telo enostavno »odplaknilo«. Zato so slovenski znanstveniki razvili Q10Vital®, vodotopno obliko koencima Q10, ki omogoča bistveno boljšo absorpcijo v telesu. Za naš koencim Q10 so različne neodvisne klinične študije dokazale, da ima v povprečju 4-krat boljšo absorpcijo v primerjavi z navadnim (maščobotopnim) koencimom Q10.

Ena kapsula koencima Q10Vital® = 4 kapsule navadnega (maščobotopnega) koencima Q10.

Razbiti miti o koencimu Q10

Koencim Q10 se v telesu nahaja predvsem v obliki ubikinona (oksidirana) in ubikinola (reducirana oblika), pri čemer telo samo uravnava ravnotežje med njima. Dolgo časa sta veljala »mita«, da naj bi bil ubikinol najboljša oblika koencima Q10 in da se pri starejših osebah ubikinon ne more pretvarjati v ubikinol, s čemer naj bi bila okrnjena njegova antioksidativna vloga v telesu. (Več o ubikinolu in ubikinonu tukaj). V podjetju Valens pa smo z najnovejšo študijo, ki je edina študija, v kateri so sodelovali starejši odrasli, te mite ovrgli: prehajanje ubikinona v ubikinol je tudi pri starejših potekalo povsem normalno. Dokazali smo, da je ne glede na zaužito obliko koencim Q10 v kri prišel v enaki obliki.

Anda Arko, vodja prodaje pravi: »»V Valensu imamo za zagotavljanje najvišje kakovosti vzpostavljen sistem dobre proizvodne prakse (GMP), ki nam omogoča tudi trženje naših izdelkov izven Evropske Unije. Vsekakor pa je tako z vidika kakovosti kot konkurenčne prednosti za nas zelo pomembno, da učinkovitost izdelkov dokažemo tudi s kliničnimi raziskavami.«

Z zadnjo raziskavo smo tako poleg tega, da smo ovrgli mite o superiornosti ubikinola, vnovič dokazali, da ima naš koencim Q10 izboljšano absorpcijo – a to še ni vse. Že dolgo je znano, da je absorpcija vseh hranil, tudi koencima Q10, pri starejših ljudeh slabša. A je ravno najnovejša Valensova študija, ki je edina študija, v kateri so sodelovali starejši odrasli, to ovrgla. Q10Vital® se je namreč odlično absorbiral tudi pri starejših – njegova biorazpoložljivost je torej tudi pri starejših nekajkrat višja od navadnega Q10.

Najboljši koencim Q10 lahko dobite v vseh slovenskih lekarnah

Kapsule in sirup Quvital®, ki vsebujejo vodotopno obliko Q10, so na voljo v naši spletni trgovini in v vseh slovenskih lekarnah in nekaterih specializiranih trgovinah. Anda Arko: »Lekarne so prvo »sito« kakovosti izdelkov, saj na svoje police ne sprejmejo vseh izdelkov, pač pa le najkvalitetnejše in tiste, ki ustrezajo določenim standardom. V podjetju Valens izjemno cenimo sodelovanje z lekarnami in rezultat naše kakovosti je tudi dejstvo, da so prav vsi Valensovi izdelki na voljo na lekarniških policah”.