Blog

Vse, kar morate vedeti o kolagenu

Kolagen

Kolagen – muha enodnevnica ali modna stalnica?

Kolagen se v zadnjem času omenja vse pogosteje – o njem slišimo in beremo skoraj vsak dan. Opisujejo ga kot »čudežno surovino«, ki naj bi upočasnjevala staranje in poskrbela za lepe lase, kožo in nohte. In slava, ki jo kolagen doživlja, je daleč od tega, da bi bila iz trte zvita! Kolagen je namreč mnogo več kot še ena modna muha enodnevnica, zato je prav, da se o njem podučimo. Ker pa smo pogosto obdani z zavajajočimi marketinškimi triki lepotne in prehranske industrije, želimo v Valensu iskreno spregovoriti o kolagenu in izpostaviti tisto, kar je res pomembno in tudi dokazano. Če vas torej zanima, kaj sploh je kolagen, za kaj je pomemben, katera oblika kolagena je najboljša, ali je bolje izbrati čisti kolagen ali z dodatki in ali obstaja veganski kolagen, berite dalje.

Kaj je kolagen?

Kolagen je človeškemu telesu lastna beljakovina oz. protein, ki se nahaja v koži, kosteh, hrustancu in vseh vezivnih tkivih. Najpreprosteje povedano, kolagen v vezivnih tkivih »drži skupaj« naše telo. Telo ga do 20. leta proizvaja samo, a se njegova endogena proizvodnja s staranjem precej upočasni. Primanjkljaj kolagena je najprej viden na koži, laseh in nohtih, ki izgubijo čvrstost, sijaj in lepoto. Deloma lahko pomanjkanje kolagena nadomestimo s hrano, vendar so količine, ki jih vsebujejo živila, ob normalnem prehranjevanju zelo majhne. Endogeno sintezo lahko spodbudimo tudi z živili, ki sicer kolagena ne vsebujejo, spodbudijo pa njegovo proizvodnjo. Tak je npr. vitamin C, kar je le še dokaz več o tem, kako pomemben je ta antioksidant za naše telo.

Hidrolizirani kolagen ali naravni kolagen?

Kolagen je naravno prisoten v nekaterih živilih in v telo ga lahko vnesemo z uživanjem živalske kože, vezi ali kosti (npr. goveja juha oz. želatina). A kolagen se v teh živilih nahaja v minimalnih količinah, poleg tega pa ima naravni kolagen zelo slabo absorpcijo. Naravni kolagen namreč sestavlja več aminokislin, ki so zvite v trdno, dolgo beljakovinsko verigo, ki je telo ne more absorbirati v prebavnem traktu.

Hidrolizirani kolagen pa je kolagen, ki je s posebno metodo razbit oziroma »razrezan« na manjše delce, ki jih imenujemo peptidi. Ti so sicer sestavljeni iz istih aminokislin, zato jih celice našega telesa kasneje »sestavijo« nazaj v kolagen tam, kjer jih potrebujejo. Če torej poenostavimo: telo bo mnogo, mnogo lažje absorbiralo več manjših delcev kot enega velikega. Zato je smiselno in priporočljivo jemanje prehranskih dopolnil s hidroliziranim kolagenom.

Izvor kolagena

Kolagen pridobivamo iz živalske kože in kosti, zato največ izdelkov na tržišču vsebuje kolagen iz goveje ali ribje kože. Goveji kolagen je zaradi svoje sestave še posebej uporaben v izdelkih za sklepe, kosti in hrustanec, medtem ko se ribjega najpogosteje uporablja v izdelkih za kožo.

Bolj kot izvor sta pomembni kvaliteta kolagena in velikost kolagenskih peptidov. V Valensu smo prav zato izbrali ribji kolagen Peptan®, vodilno znamko kolagena na svetu.

Kolagen v prahu ali tekoči kolagen?

Da je tekoči kolagen učinkovitejši od kolagena v prahu ne drži. Prah moramo le raztopiti v vodi in dobimo … nič drugega kot tekoči kolagen! 🙂 Je pa slednji uporabniku prijaznejši predvsem zaradi enostavnejše uporabe. Le odmerimo priporočeno količino in jo spijemo – brez mešanja v vodi in drugih predpriprav. Še posebej, če ima tekočina dober okus – kot ga ima Valens Kolagen Premium, ki smo mu za boljši okus dodali naravne arome jabolka, kokosa in ananasa.

Ali obstaja kolagen za vegane?

NE, veganski kolagen (žal) ne obstaja. Kolagen se kot naravna snov nahaja samo v človeku in živalih, zato ga zato ne moremo pridobivati iz rastlinskih virov. Obstajajo pa veganski izdelki, ki namesto pravega kolagena vsebujejo njegove gradnike – aminokisline – in druge snovi (npr. vitamin C), ki v spodbujajo tvorjenje oz. sintezo naravnega kolagena v telesu.

Kombinacija kolagena in drugih sestavin – ja ali ne?

Kolagen v prehranskih dopolnilih najdemo bodisi v kombinaciji z drugimi učinkovinami bodisi čistega. Izbira med enimi in drugimi dopolnili je odvisna od posameznika in njegovih potreb, vsekakor pa je pred nakupom dobro preveriti sestavine in njihovo delovanje. Zakaj bi denimo uživali vitamin E, če pa ga sicer dobite dovolj s hrano?

Zelo smiseln dodatek kolagenu v prehranskih dopolnilih je vitamin C, ki v telesu spodbuja tvorjenje kolagena. Poleg vitamina C so priporočljivi tudi vitamin A in biotin, ki prispevata k ohranjanju zdrave kože, selen, ki prispeva k ohranjanju zdravih las in nohtov, ter cink, ki poleg tega, da prispeva k ohranjanju zdrave kože, pripomore k vzdrževanju zdravih kosti. Vse to so sestavine, ki jih vsebuje tudi naš Valens Kolagen Premium. Še več – dodali smo jim tudi koencim Q10 (Q10Vital®), katerega dolgoročno uživanje klinično dokazano izboljša izgled kože.

Najboljši izdelek s kolagenom na trgu z dodatkom najboljšega koencima Q10 na svetu

Trditi, da je izdelek »najboljši«, je zelo enostavno, pogosto pa se zatakne, ko je potrebno to trditev tudi dokazati. V Valensu smo zavezani k etični komunikaciji, zato lahko vse trditve, ki jih navajamo,  podkrepimo s konkretnimi dokazi. Zakaj torej trdimo, da je Valens Kolagen Premium najboljši kolagen na trgu?

  • Certifikat GMP zagotavlja sledljivost sestavin,
  • njegova učinkovitost je dokazana z lastno klinično študijo,
  • vsebuje preverjeno najkvalitetnejše surovine,
  • ima odličen okus,
  • ima ugodno ceno,
  • izdelan je v Sloveniji,
  • na voljo je v vseh lekarnah (kar je še dodaten dokaz kvalitete),
  • je okolju prijazen (300 ml steklenica).