Glukozamin

Med izdelki za sklepe, hrustanec in kosti so na trgu najpopularnejši tisti, ki vsebujejo kombinacijo glukozamina in hondroitina. Zato v tokratnem blogu preberite, kaj je glukozamin, koliko ga potrebujete, zakaj ga uporabljati v kombinaciji s hondroitinom in katere sestavine so še učinkovite.

Glukozamin (sulfat) in hondroitin (sulfat)

Glukozamin je naravna snov, ki jo najdemo v vseh tkivih našega telesa. Največ se je nahaja v sklepih, natančneje v hrustancu in drugih vezivnih tkivih. Glukozamin ni le gradnik – sodeluje tudi pri tvorjenju drugih snovi za “vzdrževanje” sklepov.

Z leti se hrustanec obrabi, količina glukozamina (in nekaterih drugih pomembnih snovi, npr. kolagena, ki je tudi pomemben gradnik sklepa) pa upada, zaradi česar oslabijo vezivna tkiva. Posledica so težave s sklepi, kot so bolečine in slabša gibljivost, najpogosteje pa so prizadeti tisti, ki “nosijo” največjo težo, npr. kolena, kolki in hrbtenica. Tovrstne težave so zaradi obrabe še posebej pogoste pri športnikih oz. fizično aktivnih ljudeh.

Sklepi so še posebej prizadeti pri ljudeh s t.i. osteoartrozo, kronično boleznijo sklepov, za katero je značilna degeneracija sklepnega hrustanca. Osteoartroza je najpogostejša mišično-skeletna bolezen pri ljudeh po 50. letu in močno vpliva na kvaliteto življenja. Najpogosteje prizadene sklepe na kolenih, kolkih, hrbtenici in prstih, odraža pa se z bolečino v sklepih in okorelostjo po vsakem daljšem počitku, lahko pa tudi z oteklino, izrastki na hrustancu, “škripanjem” …

Na trgu obstaja množica zdravil in prehranskih dopolnil, med najbolj priljubljenimi, najbolj varnimi in tudi najbolj učinkovitimi pa so tisti z glukozaminom. Učinkovitost glukozamina je dokazana tudi s številnimi kliničnimi študijami, ki so dognale, da je učinkovit dnevni odmerek 1200 mg. Ugotovljeno je bilo tudi, da je uporaba glukozamina varna, brez stranskih učinkov in primerna za dolgotrajno jemanje, učinki pa “držijo” še 3 mesece po prekinitvi jemanja.

Obstaja več različnih oblik glukozamina, med njimi je najbolj znana, najbolj učinkovita in s kliničnimi študijami najbolj podprta oblika glukozamin sulfat. Pogosto se uporablja v kombinaciji s hondroitin sulfatom, ki se uporablja kot dopolnilo terapiji z glukozaminom. Tudi hondoitin je telesu lastna snov in sestavina hrustanca, kože, krvnih žil, vezi in tetiv. Klinične študije dokazujejo učinkovitost kombinacije obeh sestavin.

Kapsule z glukozaminom
hialuronska kislina

Hialuronska kislina

Tudi hialuronska kislina je naravna sestavina človeškega telesa. Najdemo jo v tekočini okoli očesnega zrkla, vezivnih in živčnem tkivu, koži ter sklepih. Pogosto je sestavina izdelkov za kožo, saj ima pomembno vlogo pri ohranjanju elastičnosti in vlažnosti kože, v sklepih pa je del sinovialne tekočine in deluje kot “lubrikant”.

Vitamin C in kolagen

Vitamin C je eden od esencialnih vitaminov, ki igra zelo pomembno vlogo pri normalnem delovanju našega telesa. Najbolj poznan je kot antioksidant, ki naše celice ščiti pred oksidativnim stresom, vlogo pa ima tudi pri delovanju našega imunskega sistema ter zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Pomemben pa je tudi za normalno delovanje sklepov – sodeluje namreč pri nastajanju kolagena za normalno delovanje kosti in hrustanca.

vitamin c
Izvleček bosvelije

Snovi s protivnetnim delovanjem

V izdelkih za lajšanje težav s sklepi se pogosto znajdejo tudi snovi s t.i. protivnetnim delovanjem. Ker sta glukozamin in hondroitin naravni snovi, ju pogosto spremljajo naravni izvlečki rastlin, ki se že tradicionalno uporabljajo v tovrstne namene. Med takšnimi je denimo kurkuma, pa tudi izvleček smole bosvelije.