Maščobe so makrohranila in del uravnotežene prehrane. Pomembno vlogo imajo pri normalnem delovanju človeškega telesa, kar pomeni, da jih telo nujno potrebuje – med drugim so pomemben in bogat vir energije, predstavljajo pa tudi topila za maščobotopne vitamine (A, D, E in K) – brez maščob jih telo ne bi absorbiralo. Po eni strani se ljudje v prehrani maščobam zelo izogibamo, po drugi s predelanimi in predpripravljenimi živili zaužijemo ogromno (škodljivih) maščob. Bolj kot KOLIKO je pomembno KATERE oz. KAKŠNE maščobe uživamo.

Maščobe v prehrani v grobem lahko razdelimo na 3 skupine:

  • Nenasičene maščobe
  • Nasičene maščobe
  • Transmaščobe

Vse maščobe so sestavljene iz maščobnih kislin in prav vrsta oz. oblika slednjih je tisto, kar loči dobre od slabih maščob. Medtem ko so nasičene maščobne kisline in transmaščobe zdravju zelo škodljive in visok vnos ni priporočljiv, so nenasičene maščobne kisline esencialne in zato zelo pomembne za človeško zdravje in normalno delovanje človeškega telesa.

Nasičene maščobe in transmaščobe

Nasičene maščobne kisline običajno najdemo v trdi obliki v živilih živalskega izvora (tako meso kot mlečna živila), vir so tudi nekatera rastlinska olja (palmovo olje, kokosovo olje). Visoki vnosi nasičenih maščob prispevajo k povečevanju holesterola v krvi, kar povečuje tudi tveganje ra razvoj bolezni srca in ožilja.

Transmaščobe v naravi redko najdemo, zelo pogoste pa so v industrijsko procesiranih živilih (piškoti in krekerji, slano in sladko pecivo iz listnatega ali kvašenega testa, pite, torte, drobno pecivo, pokovka, žitne ploščice, jušni koncentrati in druga živila, proizvedena z uporabo delno hidrogeniranih rastlinskih olj), nastajajo pa tudi npr. med termično obdelavo rastlinskih olj.

Nenasičene maščobne kisline

Nenasičene maščobne kislino so esencialne, kar pomeni, da jih telo nujno potrebuje za svoje delovanje. Dve najbolj znani in najbolj pomembni skupini nenasičenih maščobnih kislin sta omega-6 in omega-3.  Omega-6 so v prehrani dokaj razširjene, zato se njihov pomen manj izpostavlja. Bogat vir so denimo sončnično, koruzno, sojino in bučno olje. Mednje npr. sodi linolna kislina, ki prispeva k vdrževanju normalne ravni holesterola v krvi.

Nenasičene maščobne kisline omega-3 pa so v prehrani manj razširjene in se zato vse bolj poudarja njihov pomen. Mednje uvrščamo alfa-linolensko kislino (ALK), dokozaheksaenojsko (DHK) in eikozapentaenojsko (EPK) kislino.

ALK pogosto najdemo v živilih rastlinskega izvora in je s prehrano zaužijemo dovolj (predvsem z rastlinskimi olji). ALK se v določenem obsegu v telesu pretvarja tudi v EPK in DHK. Alfa-linolenska kislina sicer prispeva k vdrževanju normalne ravni holesterola v krvi.

EPK in DHK

Edini prehranski vir EPK in DHK so mastne morske ribe oz. ribje olje. Obe kislini sta v telesu izredno pomembni, saj sodelujeta v številnih procesih. Dokazano je bilo, da kislini prispevata k zdravju srca (ob vnosu 250 mg skupno), ob višjih vnosih pa imata vlogo tudi pri vdrževanju normalnega krvnega tlaka (500 mg skupno). DHK ob dnevnem vnosu 250 mg prispeva tudi k ohranjanju vida in zdravju možganov. Dokozaheksaenojska (DHK) maščobna kislina ima dokazano vlogo tudi pri razvoju otrokovih možganov in vida med nosečnostjo in v prvih dveh letih življenja. Zaradi tega prehranska dopolnila za nosečnice in doječe matere pogosto vsebujejo DHK.

Se na vašem krožniku dovolj pogosto znajdejo ribe?

Največ omega-3 maščobnih kislin vsebujejo mastne morske ribe, npr. losos, sardele in tuna. Slednje so zelo bogat vir DHK in EPK in imajo lahko precej višjo vsebnost kot npr. prehranska dopolnila. Kje potem nastane problem?

Ribe se na našem jedilniku ne znajdejo dovolj pogosto, zato strokovnjaki priporočajo dodajanje omega-3 s prehranskimi dopolnili. Po drugi strani tudi uživanje velikih morskih rib v večjih količinah ni priporočljivo, saj je znano, da se v njih kopičijo težke kovine, predvsem živo srebro, ki v morje pride z odplakami. Uživanje rib je zato še posebej problematično za nosečnice in majhne otroke!

Valens Omega-3 iz najčistejših olj

V Valensu smo zdaj končno v ponudbo dodali tudi prehranska dopolnila z omega-3. Na voljo so kapsule z ribjim oljemi n njihova veganska alternativa, kapsule z algalnim oljem.

Valens Omega-3 Forte vsebujejo najčistejše in najkvalitetnejše olje iz divljih inčunov. Certifikat FOS (Friend of the Sea) zagotavlja, da so ribe ulovljene na trajnostni način. Olje je redno testirano na vsebnost težkih kovin in drugih toksinov, zato so kapsule podvržene strožjim kriterijem, kot so zakonsko predpisani standardi v EU.

Valens Omega-3 Vegan pa vsebujejo algalno olje, iz rodu morskih alg Schizochytrium, ki predstavljajo trajnostni rastlinski vir omega-3 maščobnih kislin. Olje je redno testirano na prisotnost morskih kontaminantov.

1 komentar

Comments are closed.