Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS – Policistic ovaries syndrome) je ena od najpogostejših hormonskih motenj, ki prizadane ženske v rodni dobi. Čeprav se o njem najpogosteje govori in ukrepa v povezavi z neplodnostjo, PCOS spremlja še kup drugih težav in nadlog, ki nikakor niso »nedolžne« in močno vplivajo na kvaliteto življenja. Ker jih pogosto ne prepoznamo in zato ne znamo ukrepati, smo tokratni blog namenili prav sindromu policističnih jajčnikov, simptomom PCOS in naravnim oblikam pomoči, s katerimi lahko te simptome omilimo.

Kako delujejo jajčniki?

Človeško telo je nadvse kompleksna stvar in še posebej se zaplete, ko je govora o hormonih – in prav hormoni so tisti, ki imajo pri (ne)delovanju jajčnikov največji vpliv:

Na začetku cikla se v možganih proizvaja folikel stimulirajoči hormon (FSH), ki spodbuja zorenje foliklov. Folikli so s tekočinami napolnjeni mešički v jajčnikih, ki vsebujejo po eno nerazvito jajčece – FSH spodbuja številne folikle, da se razvijejo, začnejo proizvajati hormon estrogen in proizvajajo zrela jajčeca. Visoka raven estrogena v telesu povzroči hiter porast luteinizirajočega hormona (dvig LH), ki povzroči, da dominantni, najbolj zreli folikel poči in sprosti zrelo jajčece iz jajčnika v jajcevod. Ta proces se imenuje ovulacija.

Policistični jajčniki ali PCOS

Policistični jajčniki so posledica neravnovesja hormonov in ena od najpogostejših »ginekoloških« težav žensk v rodni dobi. Pri PCOS v jajčnikih nastajajo ciste, ki so sicer benigne – več cist pomeni vse pretekle spodletele ovulacije. Cista nastane, ko folikel ne ovulira – torej ne dozori in ne poči – zaradi neuravnotežene proizvodnje hormonov. Pri ženskah s PCOS možgani sproščajo premalo FSH in preveč LH, zaradi česar iz nedozorelega folikla nastane cista.

Ena od najpogostejših in najhujših posledic PCOS je neplodnost (ker ne pride do ovulacije), a sindrom policističnih jajčnikov spremlja še četica drugih težav, ki močno vplivajo na kvaliteto življenja. Med drugim se zaradi povečane količine LH sprošča tudi več androgenih oz. moških spolnih hormonov, ki povzročajo tudi:

  • akne,
  • poraščenost,
  • prekomerno telesno težo,
  • neredne menstruacije,
  • izpadanje las itd.

Ste že slišali za inzulinsko rezistenco?

Približno 75 % žensk s sindromom policističnih jajčnikov ima tudi inzulinsko rezistenco. Inzulin je telesu lastna snov, ki ima pomembno vlogo: našim celicam “sporoči”, da je v telesu glukoza oz.sladkor, ki ga celice potrebujejo za energijo. Inzulinska rezistenca pa je odpornost telesa oz. zmanjšana občutljivost celic na inzulin, pri čemer celice sladkorja iz krvi ne sprejmejo, telo pa zaradi presežka sladkorja kompenzira in proizvajajo še več inzulina – čeprav brez učinka. Previsoka raven glukoze in inzulina v krvi predstavlja tveganje za številna obolenja, predvsem sladkorno bolezen.

Paradoks PCOS je, da celice jajčnikov  – tudi pri ljudeh z inzulinsko rezistenco – niso odporne na inzulin. Ta ima v jajčnikih vlogo spodbujanja proizvodnje androgenih (moških spolnih) hormonov, ki je povečana zaradi povišane ravni inzulina v telesu. Androgeni hormoni poleg tega še dodatno znižujejo občutljivost celic na inzulin in začaran krog je sklenjen.

Kaj pa je inozitol?

Inozitol je naravna snov, ki se tvori v ledvicah in možganih in je pomemben del celičnih membran. Poznan je tudi pod imenom vitamin B8, a je status vitamina izgubil, saj ga telo tvori samo. V telesu ima vlogo obveščevalca pri inzulinu – celicam pomaga, da pravilno uporabijo inzulin in glukozo. Zaradi povezave PCOS z inzulinsko rezistenco je bil inozitol uporabljen tudi v kliničih študijah, kjer so raziskovali vpliv inozitola na PCOS.

Inozitol se v naravi in v človeškem telesu nahaja v več oblikah, pri čemer telo samo uravnava razmerje med njimi oz. spodbuja pretvorbo iz ene oblike v drugo. V telesu sta glavni dve obliki, D-kiro in mio-inozitol. Raziskave kažejo, da je pri lajšanju simptomov policističnih jajčnikov učinkovita kombinacija 40:1 za mio-inozitol.

In še nekaj pametnih nasvetov…

  1. Prepoznajte znake PCOS in se takoj posvetujte s svojim ginekologom ali osebnim zdravnikom
  2. Prosite za čimbolj podrobne informacije, ki vam bodo pomagale pri obvladovanju simptomov
  3. Živite aktivno in prehranjujte se zdravo – pri ženskah s prekomerno telesno težo lahko izguba teže pomaga izboljšati tudi stanje PCOS
  4. Izogibajte se sladkorju in uživajte živila z nizkim glikemičnim indeksom