Sezona prehladov je v zamahu in te dni so še posebej »popularna« prehranska dopolnila za krepitev odpornosti. Med njimi so tudi izdelki, ki zaradi vpliva na delovanje imunskega sistema vsebujejo vitamin C. Njegovo najboljšo absorpcijo in optimalen učinek  omogočajo prehranska dopolnila, ki vsebujejo liposomski vitamin C. Ta je tudi  nežen do želodca in prebavil. Preberite, katere so prednosti in kdaj je smiselno izbrati prehranska dopolnila z liposomskim vitaminom C.

Kaj je vitamin C? 

Vitamin C je zelo pomemben vodotopen vitamin, ki je nujno potreben za normalno delovanje človeškega telesa. Prispeva namreč k delovanju imunskega sistema, je močan antioksidant, ki celice ščiti pred oksidativnim stresom, sodeluje pa tudi pri tvorbi kolagena in absorpciji železa.

Ljudje ga za razliko od večino živali ne tvorimo sami, zato ga moramo nujno zaužiti s hrano. Največ ga vsebujeta sadje in zelenjava, najbolj bogat vir pa sta paprika in jagodičevje. Zanimivo, Slovenci kar 20 % vitamina C zaužijemo s krompirjem.

Odmerjanje vitamina C

Priporočeni dnevni odmerek vitamina C znaša 80 mg in je razmeroma nizek. Enostavno ga je doseči z raznovrstno prehrano in zadostuje za večino zdravih posameznikov za preprečevanje pomanjkanja in z njim povezanih bolezni, kot je skorbut. Višje količine vitamina C predvsem zaradi njegove antioksidativne vloge potrebujejo kadilci, kronični bolniki, ljudje z oslabljenim imunskim sistemom, fizično aktivni ljudje in športniki.

Obstaja pa tudi precej dokazov o pozitivnih učinkih uživanja visokih odmerkov vitamina C oz. doseganja visokih ravni vitamina C v krvi na človeško zdravje. Nekatera prehranska dopolnila zato v dnevnem odmerku ponujajo zelo visoke odmerke vitamina C, ki se pri običajnih oblikah vitamina C zelo slabo absorbirajo.

vitamin C
Vitamin C

Težave z absorpcijo

Vitamin C je vodotopen in ima razmeroma dobro biorazpoložljivost. Pri nizkih odmerkih je človeško telo sposobno absorbirati večino zaužitega vitamina C (70-100 %). Problem nastane pri visokih odmerkih (nad 400 IU) ko se delež absorpcije zaužitega vitamina C postopoma zmanjšuje. Pri visokih odmerkih (nad 1000 IU) telo uporabi le še 50 % zaužitega vitamina C, ostalega pa odplakne z urinom.

Razloga za to sta dva:

  1. Zaradi črevesnih sokov, prebavnih encimov in kisline se vitamin C v prebavilih delno razgradi.
  2. Mehanizem absorpcije vitamina C se nasiči in ima limit.

To pomeni, da lahko zaužijemo še tako velike količine vitamina C, pa se raven v krvi (v plazmi) ne bo več dvignila.

Liposomi na pomoč

Za doseganje višjih koncentracij vitamina C v krvi se vse bolj raziskuje mehanizem absorpcije in išče alternativne oblike za optimalno absorpcijo tudi pri visokih odmerkih. Ena od možnih rešitev je t.i. liposomska oblika vitamina C, ki dokazano omogoča boljšo absorpcijo, tudi pri visokih odmerkih.

Liposomi so mehurčki, ki so sestavljeni iz vodnega jedra in dvojnega lipidnega oz. fosfolipidnega ovoja. V svoji sestavi oponašajo človeško celico, katere membrana je prav tako sestavljena iz fosfolipidnega dvosloja. Namenjeni so enkapsulaciji zdravil in učinkovin – ti se »ujamejo« v jedru liposoma.

Prednosti liposomske oblike vitamina C

Liposomski vitamin C ponuja 3 prednosti:

  1. Optimalna absorpcija tudi pri visokih odmerkih.

Liposomi omogočajo absorpcijo po drugi poti, zaradi česar se mehanizem absorpcije ne nasiči. Fosfolipidni ovoj liposoma se »združi« z membrano absorpcijske celice, vsebina (vitamin C) pa preide v notranjost.

  1. Liposom vitamin C ščiti pred razmerami v naših prebavilih.

Vitamin C je varno spravljen v mehurčku, ki ga ščiti pred prebavnimi encimi, sokovi in kislinami. Liposomi tako preprečujejo degradacijo vitamina C in poskrbijo, da »nedotaknjen« pride do črevesja, kjer poteka absorpcija.

  1. Liposomi ščitijo tudi naša prebavila.

Ker je vitamin C oz. askorbinska kislina spravljena v mehurčku, ne povzroča prebavnih težav in je bolj nežen do naših prebavil.

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

Post comment