Valens

Naše telo za normalno delovanje resda potrebuje vitamine, minerale in druge snovi, a večino jih dobi iz hrane, ki jo zaužijemo. Normalna, raznovrstna in uravnotežena prehrana mora biti naš glavni vir vseh hranil, a žal to dandanes postaja vse večji problem. Komu so torej namenjena prehranska dopolnila in zakaj nekatera izmed njih nujno potrebujemo?

Ob predpostavki, da se prehranjujemo zdravo in uravnoteženo, prehranskih dopolnil, ki zgolj dopolnjujejo našo prehrano, teoretično pravzaprav ne potrebujemo. To še posebej velja, če smo tudi sicer zdravi, če ne opažamo znakov pomanjkanja posameznih hranil, na splošno zdravo živimo ipd.

Je naša prehrana res vedno optimalna?

Uravnotežena prehrana pomeni, da uživamo hrano, ki obsega vse: sadje in zelenjavo, meso, mleko in mlečne izdelke, žita … A že tu nastopi prva težava – prehiter tempo življenja, osiromašena prehrana, obdelava hrane in podobni dejavniki negativno vplivajo na našo prehranjenost z določenimi hranili.

Potem so tu še posamezne skupine ljudi, ki določene hrane sploh ne uživajo (npr. vegani). Pri njih je kompenzacija z drugo hrana seveda mogoča, a ni vedno učinkovita (npr. vitamin B12 lahko zaužijemo samo s hrano živalskega izvora, predvsem mesom).

Če vemo, da naša prehrana ni pestra in če opažamo znake pomanjkanja hranil, je torej uživanje prehranskih dopolnil koristno in priporočljivo. V primeru večjega pomanjkanja mora »terapijo« predpisati zdravnik, šele potem na vrsto pridejo prehranska dopolnila.

Je pomembna samo prehrana?

Ne, ni zgolj prehrana tista, ki je odločilna. Do pomanjkanja posameznih hranil lahko pride tudi v določenih obdobjih življenja, npr. med nosečnostjo, ko so potrebe po večini hranil močno povečane, lahko pa je tudi posledica drugih dejavnikov. Nekatera zdravila ali bolezni lahko denimo onemogočijo absorpcijo hranil v prebavilih, na splošno pa velja, da je absorpcija vseh hranil močno otežena pri starejših. Potrebo po določenih hranil povečujejo tudi določeni dejavniki, kot so stres, kajenje, alkohol itd.

Zdrava prehrana

Prehranska dopolnila, ki jih najpogosteje potrebujemo

Medtem ko je dodajanje nekaterih hranil (npr. železa) potrebno samo ob pomanjkanju, strokovnjaki priporočajo redno preventivno dodajanje nekaterih dopolnil, še posebej v določenih življenjskih obdobjih oz. ob določenem življenjskem slogu.

1. Omega-3

Redki so tisti, pri katerih se na krožniku pogosto znajdejo morske ribe. In te so edini vir omega-3 nenasičenih maščobnih kislin EPK in AHK. Ker imajo omega-3 izredno pomembno vlogo v človeškem telesu (delovanje srca, možganov, vida, razvoj ploda v nosečnosti itd..) in večina ljudi samo s hrano ne zaužije zadostnih količin, so prehranska dopolnila z omega-3 med najbolj popularnimi in tudi najbolj potrebnimi.

2. Vitamin D

Vitamin D je hormon, ki prispeva k ohranjanju zdravih kosti, zob in mišic in je potreben za normalno delovanje imunskega sistema. Človeško telo ga tvori samo, a le s pomočjo sončnih žarkov, zato je njegovo dodajanje priporočljivo v obdobjih nizke izpostavljenosti UV žarkom (jeseni in pozimi), pri dojenčkih in otrocih pa celo leto. Tudi klinične študije kažejo, da je pomanjkanje vitamina D3 zelo pogosto.

3. Koencim Q10

Q10 je telesu lastna snov, ki se nahaja v vseh celicah. Z leti ga naše celice tvorijo vse manj in najbolj ga začne primanjkovati v organih, ki za delovanje potrebujejo največ energije. Čeprav dodajanje ni nujno potrebno, strokovnjaki vsem po 50. letu svetujejo redno jemanje koencima Q10 – le tako je mogoče nadomestiti pomanjkanje zaradi staranja. Še najbolj priporočljivo pa je dodajanje pri kardiovaskularnih pacientih, aktivnih ljudeh in tistim s pomanjkanjem energije.

4. Vitamin B12

Vitamin B12 je eden od esencialnih vitaminov, kar pomeni, da ga je potrebno zaužiti s prehrano. Nahaja se le v živilih živalskega izvora, zato je tveganje za pomanjkanje zelo visoko pri veganih, ki ga morajo dodajati s pomočjo prehranskih dopolnil.

Druga pomembna dopolnila:

  • Magnezij – vlogo ima pri delovanju mišic, živčevja, kosti in zob in se pogosto uporablja za mišične krče, migrene, zaprtje, nespečnost.
  • Vitamin C – zaradi vpliva na imunski sistem in antioksidativnega delovanja se pogosto dodajajo odmerki, ki so precej višji od priporočenega dnevnega vnosa (tega je sicer mogoče enostavno zagotoviti s prehrano).
  • B-kompleks – vpliva na živčevje in prispeva k lepši koži, lasem in nohtom.
  • Cink – prispeva k normalnemu delovanju imunskega sistema ter k lepšim nohtom, lasem in koži.
  • Izdelki s koristnimi bakterijskimi kulturami – za vzdrževanje ravnotežja v črevesni mikroflori.

Izbira prehranskih dopolnil je vedno odvisna od posameznika, njegovih prehranskih navad, življenjskega sloga, želja in počutja.

Kaj pa dopolnila z »neesencialnimi« hranili?

Medtem ko npr. vitamin D naše telo NUJNO potrebuje za normalno delovanje, dodajanje kolagena, betaglukana, glukozamina, ceramidov ipd. ni nujno potrebno, je pa lahko koristno, saj ima določene fiziološke učinke.

Prav tovrstnih izdelkov – namreč za lepoto, za izgubljanje telesne teže, za kožo, lase, nohte ipd. – se je v zadnjem času na trgu pojavilo kar precej in še posebej na tem področju je težko ločiti »zrno od pleva«. Kako torej prepoznati kakovost in izbrati dobre, kvalitetne izdelke?

Več v nadaljevanju.

Beauty Valens

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

Post comment