Blog

Miti in resnice o konzervansih

Konzervansi

V Valensu pozdravljamo ozaveščenost naših uporabnikov in veseli nas, da je vedno več takšnih, ki vas zanima, kaj in v kolikšni količini vnašamo v telo ter kakšne učinke in posledice ima to na naše zdravje. Zato si v tokratnem blogu preberite, kako v Valensu skrbimo za kakovost in varnost naših izdelkov ter zakaj so včasih konzervansi nujno potrebni, katere in v kakšnih količinah uporabljamo in zakaj lahko trdimo, da so varni za uživanje.

Konzerviranje in konzervansi 

Konzerviranje je način ohranjanja in shranjevanja hrane in drugih živil, ki ga ljudje poznamo in uporabljamo že od pradavnine. Poleg postopkov, ki se uporabljajo v domačih kuhinjah, prehranska industrija za ohranjanje živil uporablja tudi posebne snovi, ki se imenujejo konzervansi. Njihova naloga je zaviranje razvoja mikroorganizmov, kot so bakterije, plesen in kvasovke, zato so v določenih živilih nujno potrebni. Glede na hiter tempo življenja in zahteve po čim daljšem roku uporabe živil, so konzervansi v prehrani del našega vsakdana in so nujni za zagotavljanje varnosti za potrošnika. 

Kaj o konzervansih pravi Evropska agencija za varno hrano?

Živila, ki so na voljo v Sloveniji oz. v Evropski uniji, lahko vsebujejo samo določene konzervanse in v količini, ki jo je na podlagi raziskav kot varno in ustrezno odobrila Evropska agencija za varno hrano (EFSA). Pri veliki večini gre za snovi, ki so prisotne tudi v naravi. Glede njihove varnosti pa je zgovorno tudi dejstvo, da konzervanse uporabljajo tudi farmacevti v zdravilih, npr. kapljicah z vitaminom D za dojenčke. 

Tudi v Valensu uporabljamo le konzervanse, ki so odobreni s strani EFSE in v predpisanih, torej varnih količinah. Ker sta med najpogosteje uporabljenimi in najbolj varnimi kalijev sorbat in natrijev benzoat, enega ali drugega v varnih količinah vsebujejo tudi nekateri naši izdelki. 

Zakaj nekateri naši izdelki potrebujejo konzervanse?

V Valensu stremimo h kakovosti, uporabnosti in učinkovitosti, zato v ponudbo dodajamo le skrbno premišljene izdelke, ki ponujajo največji izkoristek aktivnih sestavin in enostavno uporabo. Večinoma gre za tekočine in ustna pršila, ki so namenjena vsem generacijam. Za zagotavljanje stabilnosti in varnosti tovrstnih izdelkov so potrebni konzervansi, saj obstaja možnost, da bo vsebina (pri ustnih pršilih npr. z zrakom skozi cevko, pri sirupih pa z nepravilno zaprtim pokrovčkom) prišla v stik z mikroorganizmi, ki bodo v našem telesu povzročili več škode kot minimalna količina konzervansa. Kadar je to mogoče, pa razvijamo tudi izdelke, ki so 100 % naravni, bodisi na osnovi medu oziroma sladkorja, bodisi olja.

Koliko konzervansov lahko zaužijemo na dnevni ravni? 

Dnevna količina zaužitih konzervansov je odvisna od jedilnika posameznika. Zdravstveno mnenje EFSE je sicer, da lahko na dnevni ravni zaužijemo: 

  • 11 mg kalijevega sorbata na 1 kg telesne mase, kar pomeni 715 mg za 65 kg težko osebo
  • 5 mg natrijevega benzoata na 1 kg telesne mase, kar pomeni 325 mg za 65 kg težko osebo

Količina konzervansov* v nekaterih živilih:

  • 100 g jogurta vsebuje do 30 mg konzervansa
  • 30 g suhega sadja vsebuje do 30 mg konzervansa 
  • 20 g marmelade vsebuje do 20 mg konzervansa 
  • 200 g krompirjevih njokov vsebuje do 200 mg konzervansa 
  • Rezina predpakiranega kruha vsebuje cca 110 mg konzervansa
  • 250 ml (pločevinka) aromatizirane pijače vsebuje cca 75 mg konzervansa

*Gre za običajne vrednosti konzervansov v živilih, ki vsebujejo bodisi kalijev sorbat, natrijev benzoat ali oba hkrati.

Količina konzervansov v nekaterih Valensovih ustnih pršilih:

  • Ustna pršila z vitaminom D (Valens D 2000 in Valens D-plus) vsebujejo zgolj 0,33 mg konzervansa v dnevnem odmerku – 1 razpršku.
  • Z dnevnim odmerkom prehranskega dopolnila Valens B12 (1 razpršek) zaužijemo 0,33 mg konzervansa
  • 1 razpršek pršila Valens Melatonin vsebuje 0,32 mg konzervansa
  • 4 zaprški izdelka Valens B-kompleks vsebujejo 1,41 mg konzervansa

Količine konzervansa v naših izdelkih so nižje od običajne in dovoljene meje. Vsa ustna pršila v 1 razpršku vsebujejo manj kot 0,40 mg konzervansa. 

Valensova linija naravnih izdelkov brez konzervansov

Tisti, ki konzervansov ne želijo ali ne smejo uživati, lahko v Valensovi ponudbi najdejo tudi popolnoma naravne izdelke, ki vsebujejo med ali olje oz. sestavine v prašnati obliki. Tako smo za dojenčke (in odrasle) razvili Valens D-natur, 100 % naravno ustno pršilo z vitaminom D na oljni osnovi, ki  predstavlja naravno in zelo priročno alternativo nerodnim kapljicam. Poleg tega so med povsem naravnimi izdelkih še:

  • Imunček sirup z betaglukani za otroke od 1. leta dalje
  • Imunofit kapsule z betaglukani za odrasle
  • Valens C-natur ustno pršilo z naravnim C vitaminom
  • MenoAssist kapsule za ženske v menopavzi

Izbirajte preudarno

Izbira prehranskega dopolnila je stvar posameznika in je odvisna od njegovih potreb, okusa, preferenc in seveda globine denarnice. V Valensu vedno poudarjamo sledeče:

  1. Prehranska dopolnila uživajte le, če imate za to res dokazane potrebe (npr. krvne izvide, priporočila zdravnika, oslabljen imunski sistem).
  2. Kupujte zdravila ali prehranska dopolnila z GMP certifikatom.
  3. Preverite količino (za koliko dni zadostuje vsebina).
  4. Preverite količino aktivnih sestavin v dnevnem odmerku..
  5. Preverite ceno na dnevni odmerek.

Valens – ko sta varnost in kakovost na prvem mestu

Da smo v Valensu zavezani kakovosti, pričajo naslednja dejstva:

  • Valens ima proizvodnjo v Sloveniji, na kar smo izjemno ponosni
  • Naša proizvodnja ima GMP certifikat – gre za standard, ki ga uporabljajo tudi v farmacevtski industriji
  • Vsako serijo izdelkov pred lansiranjem na trg pošljemo na analizo
  • Pri proizvodnji sledimo evropski zakonodaji, kar redno preverjajo tudi pristojne inšpekcije
  • Valensovi izdelki so v vseh slovenskih lekarnah že skoraj 15 let
  • Vsi Valensovi izdelki so v priporočenih odmerkih popolnoma varni za uživanje
  • Naše izdelke poleg farmacevtov priporočajo tudi zdravniki