Blog

Ceramidi so nova črna!

Če je bil še pred kratkim kolagen najbolj vroča roba (seveda z zelo dobrim razlogom), se danes v ospredje prerivajo ceramidi. Ti so ena od najnovejših “čudežnih” učinkovin za lepo kožo in najbolj vroča modna zapoved. Ceramidi so nova črna – pa si poglejmo zakaj.

Ceramidi se v zadnjem času vse več omenjajo v povezavi s staranjem in kožnimi boleznimi. Priporoča se jih vsakomur, ki si želi ohranjati vlažno, čvrsto in elastično kožo. Če vas torej zanima, kaj so ceramidi, kakšna je povezava med ceramidi in kožnimi boleznimi, kako staranje vpliva na njihovo količino v koži in zakaj ter komu priporočamo nadomeščanje ceramidov, berite dalje.

Kako je sestavljena koža?

Koža je največji človeški organ. Sestavljena je iz 3 primarnih plasti: podkožja, usnjice in povrhnjice. Stratum corneum, najbolj zunanja plast kože, predstavlja kožno bariero in tako tvori mejo med zunanjostjo in notranjostjo.

Strukturo kožne bariere si lahko predstavljamo kot ‘’opeke in malto’’. Opeke predstavljajo kožne celice, malto ali vezivo pa medcelični lipidi. Največji delež medceličnih lipidov predstavljajo ceramidi (več kot 50 %), sledijo pa še proste maščobne kisline in holesterol. Medcelični lipidi so odgovorni za to, da skupaj držijo kožne celice in na tak način koži pomagajo da ostaja gladka, mehka in napeta. So bistvenega pomena za ohranjanje zdrave kožne bariere, preprečevanje transepidermalne izgube vode iz kože in za zaščito pred vstopom tujkov v telo.

Ceramidi v zgornji plasti kože pomagajo ustvariti bariero, ki nas ščiti pred dejavniki iz okolja, ki so lahko potencialno škodljivi. S preprečevanjem izgube vode iz kože lahko izkazujejo anti-ageing učinke, saj so gube bolj opazne, ko je koža suha.

Kožne težave, povezane s ceramidi

Koža oseb s kožnimi boleznimi izkazuje spremenjeno lipidno sestavo, za katero je značilna zmanjšana količina in sprememba v sestavi ceramidov. Sprememba v sestavi kožnih lipidov lahko povzroči spremembe v delovanju kožne bariere. Te spremembe vodijo v oslabitev kožne bariere, posledično pa v povečano izgubo vode iz kože.

Kožne težave, pri katerih je dokazana korelacija med oslabljeno barierno funkcijo in zmanjšanim celokupnim številom ceramidov:

  • luskavica
  • atopijski dermatitis
  • akne

Kako staranje vpliva na ceramide v koži?

Staranje je genetsko pogojen proces. Na proces vplivajo številni notranji (hormoni, imunološka funkcija, genetika) in zunanji dejavniki (prehrana, kajenje, UV sevanje, nepravilna nega).

Izgled kože se s starostjo spreminja, saj pride do izgube elastičnosti in posledično do pojava gub. Starajoča koža proizvede za 30 % manj lipidov v primerjavi z mlajšo kožo in tako se zmanjša tudi proizvodnja ceramidov. Zaradi zmanjšanje količine ceramidov med kožnimi celicami ni dovolj veziva, kar vodi v povečano izgubo vode iz kože, hkrati pa se poveča možnost za vstop tujkov (alergenov, mikroorganizmov) iz okolja. Pomanjkanje ceramidov prav tako vodi v izgubo čvrstosti in elastičnosti kože. Vse te spremembe se kažejo v pojavu:

  • suhe kože
  • rdečice
  • srbečice
  • ekcemov
  • gub.

Nadomeščanje ceramidov

Z nadomeščanjem ceramidov lahko preprečimo prezgodnjo izgubo elastičnosti, čvrstosti in vlažnosti kože. Dodajanje ceramidov s prehranskimi dopolnili se je v mnogih kliničnih študijah izkazalo za učinkovito, saj poveča njihovo celokupno število v koži, pomaga pri obnovi kožne bariere in izboljša navlaženost kože.