Komu je namenjen izdelek Valens Super železo?

Valens Super železo priporočamo vsem, ki s hrano ne zaužijejo dovolj železa, bodisi zaradi neuravnotežene prehrane bodisi zaradi povečanih potreb ali slabše absorpcije – torej vsem tistim, ki imajo pomanjkanje železa v krvi. Zaradi povečanih potreb so to pogosto ženske v rodni dobi, nosečnice in doječe matere, pa tudi otroci v obdobjih rasti, redni darovalci krvi ter starejši ljudje. Pomanjkanje železa pa je pogosto tudi pri veganih in vegetarijancih – železo iz rastlinskih virov, četudi bogatih z železom, se namreč slabše absorbira v telesu.

Kaj je anemija?

Anemija je izraz za slabokrvnost. Do anemije oz. slabokrvnosti pride zaradi nezadostne količine železa v telesu, ki lahko povzroči padec koncentracije hemoglobina v krvi. Anemija ni nujno vedno posledica pomanjkanja železa (lahko je denimo tudi posledica pomanjkanja vitamina B12 ali folne kisline), je pa skoraj v polovici primerov prav to glavni vzrok.

Zakaj izbrati Valens Super železo?

 1. Patentirana bisglicinatna oblika železa Ferrochel®
 2. Izjemna biorazpoložljivost
 3. Dodatek vitaminov B6, B12, C, tiamina in folne kisline
 4. Želodcu prijazno, ne povzroča zaprtja
 5. Naravni sadni in zelenjavni sokovi za prijeten okus
 6. Primerno za nosečnice, doječe matere, otroke, starejše in vegane
 7. Razvito in izdelano v Sloveniji
 8. Najvišji certifikat nadzora kakovosti (GMP)

Ali je železa dovolj v hrani?

Načeloma je veliko hrane bogate z železom – z raznoliko prehrano lahko zaužijemo dovolj železa tudi v obdobjih povečanih potreb. Železo najdemo v hrani tako živalskega kot tudi rastlinskega izvora, a se v mesu železo nahaja v višjih količinah. Prav tako se železo iz enega in drugega vira pomembno razlikuje glede na absorpcijo. Železo iz mesa človeško telo mnogo bolje izkoristi kot železo iz npr. špinače, saj absorpcijo železa zavirajo določene snovi, ki se nahajajo v hrani rastlinskega izvora. Priporočljivo je tudi uživanje večjih količin vitamina C, saj ta povečuje absorpcijo železa.

Največ železa torej vsebuje meso in mesni izdelki in velja, da bolj rdeče je meso, več železa vsebuje. Poleg mesa pa so z železom bogata naslednja živila rastlinskega izvora:

 • pravi kakav in temna čokolada
 • suho sadje, npr. breskve, fige, rozine in marelice
 • zelenolistna zelenjava, npr. špinača (vsi poznamo Popaja, kajne? :D)
 • tofu
 • polnozrnate žitarice in stročnice
 • oreščki in semena.

Kakšno vlogo ima železo v človeškem telesu?

Železo je naravni mineral, ki ga človeško telo nujno potrebuje za normalno delovanje. Telo zdravega odraslega človeka vsebuje med 3 in 5 g železa. Večina železa se nahaja v krvi, največ v hemoglobinu, torej eritrocitih oz. rdečih krvnih celicah.

Železo ima v telesu izredno pomembno vlogo, saj poleg tega, da ima vlogo pri normalnem delovanju imunskega sistema in zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, prispeva tudi k sproščanju energije pri presnovi, ima vlogo pri kognitivnih funkcijah, nastajanju rdečih krvničk in hemoglobina ter delitvi celic. Železo ima tudi vlogo pri prenosu kisika po telesu v tkiva (kisik prenašajo ravno eritrociti oz. beljakovina hemoglobin).

Kaj je železov bisglicinat oz. bisglicinatna oblika železa? 

V naravi so visoko razpoložljive oblike mineralov (npr. železo v hemoglobinu) »zapakirane« v proteine in na ta način zaščitene pred ostalimi hranili, pri zaužitju pa nimajo negativnih učinkov na prebavila. Znanost in napredne tehnologije omogočajo izdelavo podobnih organskih mineralov v obliki aminokislinskih kelatov, ki jih telo z lahkoto absorbira. Ena takih oblik je tudi Ferrochell® – patentirana oblika železa (kelat železov bisglicenat), ki ima kar 4-krat boljšo absorpcijo kot anorganski železov sulfat. Poleg izboljšane absorpcije Ferrochell® nudi tudi naslednje prednosti pred anorganskimi oblikami železa:

 • potrjeno zmanjšuje pojavnost prebavnih težav pri jemanju železovih pripravkov,
 • ne reagira z ostalimi hranili, ki zmanjšujejo absorpcijo železa (npr. fitinska kislina),
 • ima manj negativnih vplivov na stabilnost ostalih vitaminov in mineralov v izdelku.

Kakšna je prednost izdelka Valens Super železo?

Pomanjkanje železa se običajno preprečuje s prehranskimi dopolnili oz. zdravili, ki jih predpiše zdravnik. Večina oblik železa ima zelo slabo stopnjo absorpcije v telesu, povzroča pa tudi kar nekaj težav s prebavili, kot so slabost, bolečine v želodcu in zaprtje. Večina izdelkov z železom je tudi zelo neprijetnega, kovinskega okusa. V Valensu smo razvili prehransko dopolnilo z visoko kakovostno patentirano obliko železa Ferrochel®, ki jo telo absorbira tudi do 4-krat hitreje in bolje od običajnih oblik železa. Poleg izjemne biorazpoložljivosti je ta oblika tudi prijazna do želodca, blaga do prebavil in ne povzroča zaprtja. Poleg tega Valens Super železo vsebuje še dodatke vitaminov B6, B12, C, tiamina in folne kisline za dobro počutje in krepitev imunskega sistema. Vitamina B6 in B12 ter folna kislina namreč prispevajo k delovanju imunskega sistema ter zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Tiamin ima tudi vlogo pri delovanju srca, folna kislina prispeva k normalnemu tvorjenju krvnih celic, vitamin C pa dodatno povečuje absorpcijo železa.

Koliko sladkorja vsebuje Valens Super železo ?

Izdelek vsebuje ksilitol in je brez dodanega sladkorja. Nekaj sladkorja vsebujejo le naravni sadni sokovi, ki smo jih izdelku dodali za boljši okus. Valens Super železo sicer vsebuje 4,2 g ogljikovih hidratov/odmerek, od tega 1,3 g sladkorja/odmerek (10 ml).