Blog

Kako prepoznati kvalitetna prehranska dopolnila 3. del

Prehranska dopolnila

Prehranska dopolnila nam »vsiljujejo« že na vsakem koraku, zato se poraja vprašanje KOMU ZAUPATI? Kako ločiti pleve od zrna in za svojo uporabo izbrati najboljša prehranska dopolnila, ki bodo izpolnila svoje obljube in služila svojemu namenu?

Kakovost prehranskih dopolnil je zelo pomemben dejavnik. Poleg tega, da so nekvalitetni in nepreverjeni izdelki lahko povsem neučinkoviti (npr. zaradi izbire slabih surovin), je njihov učinek lahko tudi nasproten od oglaševanega – lahko tudi škodujejo našemu zdravju! Zato se je v izogib neželenim učinkom pred izbiro prehranskega dopolnila pametno pozanimati o njegovi varnosti, poreklu, proizvajalcu, kakovosti, sestavinah ipd.

Kako se pri nas preverja kakovost prehranskih dopolnil?

Zakonsko določena regulativa proizvodnje in trženja prehranskih dopolnil je precej bolj ohlapna kot denimo regulativa zdravil. Najmanj je nadzorovan uvoz dopolnil, ki se proizvajajo v tujini in imajo lahko vprašljivo varnost in kvaliteto. Tu seveda ne namigujemo na mednarodne priznane znamke, ki so sinonim za kakovost, pač pa neznane, brezimne znamke, ki jih uvozniki lahko tržijo  tudi pod svojo blagovno znamko in se na našem trgu širijo kot požar.

Proizvodnja v Sloveniji je na drugi strani nadzorovana z rednimi inšpekcijskimi pregledi, ki imajo sicer omejen doseg, a zagotavljajo varnost za potrošnika. To pa še ne pomeni nujno tudi kvalitete. To zagotavljajo certifikati kakovosti, kot sta GMP in IFS.

Najvišji standardi kakovosti v proizvodnji prehranskih dopolnil

Najvišja standarda kakovosti predstavljata certifikata IFS (International food strandard) in GMP (Good Manufacturing Practice ali dobra proizvodna praksa). Medtem ko se IFS uporablja le v prehrani in se osredotoča predvsem na varnost živil, je GMP zasnovan za podjetja v živilskem in farmacevtskem sektorju.

GMP vsako leto znova podeljujejo mednarodno priznane neodvisne institucije, ki preverjajo skladnost celotnega proizvodnega in poslovnega procesa z najstrožjimi kriteriji kakovosti. Pri proizvodnji prehranskih dopolnil predstavlja najvišji standard kakovosti. Med drugim zahteva ustrezno sanitarno in tehnično izvedeno infrastrukturo, usposobljeno in osveščeno osebje ter zelo natančno vodenje evidenc. GMP certifikat za prodajo prehranskih dopolnil na Evropskem trgu pravzaprav žal ni nujno potreben, za podjetje pa certificiranje pomeni zapleten postopek, ki zahteva ogromno dodatnega dela in sredstev.

Ker ima vsak od certifikatov svoje prednosti, je idealno, da ima podjetje kombinacijo obeh. Hkrati to pomeni tudi dvojno kontrolo in dvojno sito kakovosti.

Drugi indici kakovosti

 1. Skladnost z zakonodajo in priporočili.
 2. Prisotnost izdelkov v lekarnah.
 3. Priporočila strokovnjakov (zdravnikov in farmacevtov).
 4. Klinične študije, ki dokazujejo učinkovitost izdelkov.
 5. Transparentna komunikacija.
 6. Korektne marketinške strategije.
 7. Drugi certifikati (HACCP, ISO …).

Korektna komunikacije in realne »obljube«

Poleg certifikatov in drugih dejavnikov bodite pri izbiri prehranskih dopolnil pozorni tudi na komunikacijo podjetja in oglaševanje izdelkov. Nikar ne verjemite podjetjem z obljubami, ki so že na prvi pogled »predobre, da bi bilo res« in s katerimi zelo verjetno celo kršijo zakonodajo.

Medtem ko je prodaja regulirana razmeroma ohlapno, je namreč evropska zakonodaja zelo jasna glede komunikacije s potrošniki. Podjetje tako ne sme obljubljati fizioloških učinkov na telo, če ti niso dokazani in potrjeni s strani pristojnih (evropskih) institucij. Problem je v dejstvu, da se večina podjetij teh pravil ne drži in oglašuje neverjetne učinke, za katere bodisi ni dokazov, bodisi njihove trditve niso odobrene.

Še enkrat na hitro: namigi in napotki pred uporabo prehranskih dopolnil

 1. Z laboratorijskimi testi ali posvetom s strokovnjakom (farmacevt, nutricionist, zdravnik …) se prepričajte, da prehransko dopolnilo zares potrebujete.
 2. S pomočjo strokovnih člankov preverite, katere fiziološke učinke imajo posamezne učinkovine na telo in kaj so smiselna pričakovanja.
 3. Izbirajte izdelke, ki vsebujejo klinično raziskane učinkovine s potrjenim učinkom.
 4. Prepričajte se, da ima proizvajalec izdelka (ne glede na to, ali je uvožen ali proizveden v Sloveniji) certifikate kakovosti (vsaj GMP).
 5. Izogibajte se izdelkom, ki preveč obljubljajo.
 6. Preverite sestavine izdelka in izbirajte izdelke z naravnimi, preverjenimi sestavinami, brez nepotrebnih dodatkov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja