Klinične študije

Dokazani pozitivni rezultati prehranskega vnosa Q10Vital® na parametre kože

Koencim Q10 je naravna snov, ki se nahaja v vsaki celici človeškega telesa – tudi v koži oz. epidermisu, kjer opravlja predvsem vlogo antioksidanta. Poleg tega, da prispeva k zaščiti celic pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali, preprečuje tudi razgradnjo kolagena. Zaradi tega je Q10 že dolgo ena od priljubljenih sestavin kozmetičnih sredstev. V Valensu pa verjamemo, da lepota prihaja od znotraj, zato smo se odločili, da s študijo dokažemo vpliv uživanja koencima Q10 na kožo. 

Študijo smo izvedli v sodelovanju z Inštitutom za kozmetiko Visoke šole za storitve. Povzročila je pravo malo revolucijo na tem področju. V študiji je sodelovalo 33 žensk, starih med 45 in 60 let ki so 12 tednov redno uživale prehranska dopolnila s Q10Vital® v dveh koncentracijah: 50 in 100 mg. Kandidatke so morale biti povsem zdrave, zagotoviti  so morale, da niso uporabljale zdravila za zniževanje holesterola v krvi, da pred raziskavo niso bile na invazivnih pomlajevalnih posegih in niso uporabljale kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo koencim Q10. Študija je potrdila, da redno uživanje koencima Q10 v dovolj visokih odmerkih pomembno vpliva na strukturo kože.

Dolgoročno uživanje tekočine s koencimom Q10 izboljša izgled kože, tako v smislu čvrstosti kot kožnega mikroreliefa oziroma zmanjšanja gub. V skupini, ki je jemala višjo koncentracijo koencima Q10 v sirupu, so bili rezultati nekoliko boljši kot v skupini z nižjo koncentracijo, v obeh primerih pa so pri večini prostovoljk opazili izboljšanje čvrstosti in gladkosti kože ter zmanjšanje gub v primerjavi s skupino, ki je uživala placebo (torej sirup brez koencima Q10).

Pred uživanjem:

Po 3 mesecih:

 

Slika: Prikazuje periorbitalno področje sodelujoče (stara 60 let), ki je 12 tednov uživala nizek odmerek koencima Q10 (50 mg). Prva slika prikazuje stanje pred dodajanjem, druga pa po 12 tednih rednega dodajanje. 

Avtorji raziskave so rezultate predstavili na svetovni konferenci o koencimu Q10 v Bologni, študija pa je bila objavljena tudi v ugledni znanstveni reviji Biofactors.