Ali lahko z izdelkom Valens Magnezij zaužijem preveč magnezija?

Priporočen dnevni odmerek magnezija je 375 mg, zgornja meja, ki je dovoljena (in je torej še varna) v prehranskih dopolnilih pa je 600 mg. Valens Magnezij v dnevnem odmerku vsebuje 250 mg magnezija, zato tudi ob povečanem odmerjanju ni skrbi za predoziranje.

Komu priporočate magnezij?

Dodajanje magnezija priporočamo vsem, ki imajo povečane potrebe po tem pomembnem mineralu in vsem, ki ga samo s hrano ne zaužijejo dovolj:

  • starejšim, nosečnicam, doječim materam
  • športnikom oz. fizično aktivnim osebam
  • vsem z znaki pomanjkanja (npr. mišični krči)
  • vsem z neurejeno prebavo
  • v obdobjih pospešene rasti

Ali lahko dobim dovolj magnezija s hrano? 

Magnezija ljudem z raznovrstno, mešano prehrano sicer redko primanjkuje. Vsebujejo ga tako rastlinska živila kot meso, nekaj pa ga najdemo celo v vodi. Dober vir magnezija so žita, oreščki, semena, špinača, stročnice, krompir in banane. Vsebujejo ga tudi meso in mlečni izdelki, ribe, soja ter nekatero sadje in celo kava ter čaj.

Kakšni so znaki pomanjkanja magnezija? 

Znaki pomanjkanja so zmedenost, spremembe v osebnosti, depresija, izguba apetita, mišični krči, težave s srcem, visok krvni tlak, krči in motnje srčnega ritma.

Kdo je nagnjen k pomanjkanju magnezija? 

Nekoliko več magnezija potrebujejo nosečnice in doječe matere ter starejši, ki samo s prehrano pogosto ne zadostijo potrebam telesa. Do pomanjkanja lahko pride tudi v primeru  driske ali bruhanja, ob pogostem pitju alkohola, pri sladkorni bolezni in težavah s ščitnico. Pri zdravih ljudeh je sicer pomanjkanje magnezija redko.