Blog

Menopavza ne pomeni konec sveta – lahko je tudi lepa

Menopavza

V svetu, kjer sta cenjeni mladost in lepota, je bila menopavza dolgo časa tema, o kateri se ni veliko govorilo. Miselnost, da je ženska v menopavzi že »opravila svoje poslanstvo«, smo v moderni družbi vsaj deloma premagali in dandanes se vse več pozornosti namenja prizadevanjem, da bi ženskam tudi v obdobju menopavze omogočili dobro počutje in kakovostno življenje. Temu prizadevanju smo se z novim izdelkom pridružili tudi v podjetju Valens, tokrat pa zapis posvečamo osveščanju o menopavzi kot obdobju, ki predstavlja kar tretjino življenja vsake ženske.

Kaj je menopavza?

Menopavza je obdobje, ki nastopi po zadnji menstruaciji in označuje trajno prenehanje menstrualnega cikla. Povezana je s postopnim prenehanjem delovanja jajčnikov, pri čemer se tvori vedno manj ženskih spolnih hormonov estrogena in progesterona. Nastop menopavze določamo za nazaj, ko ženska že najmanj eno leto ni imela menstruacije, običajno pa nastopi med 48. in 52. letom. Govorimo lahko tudi o prezgodnji menopavzi (ki nastopi pred 40. letom) in zgodnji menopavzi (ki nastopi pred 45 letom).

Začetek menopavze je običajno postopen in lahko traja več let, to prehodno obdobje pa imenujemo perimenopavza ali klimakterij. Običajno se najprej pojavljajo motnje mentrualnega cikla (daljšanje ali krajšanje dolžine cikla, močnejše ali šibkejše krvavitve itd.), ki jih spremljajo nekateri drugi simptomi. Proizvodnja estrogena in progresterona že začne upadati in hormonsko neravnovesje je glavni krivec za velike telesne in duševne spremembe. Ženska po nastopu menopavze kar tretjino življenja preživi v hormonskem primanjkljaju.

Simptomi hormonskega neravnovesja

Hormonsko neravnovesje, ki ga povzroči predvsem premajhna količina hormona estrogena, sproži v telesu različne spremembe, katerih posledica so tudi različni telesni in duševni “simptomi”. Čeprav menopavzo najpogosteje povezujemo z vročinskimi oblivi, jo spremlja še cela četa neprijetnih simptomov, kot so:

 • Pojav vročinskih oblivov in/ali intenzivno potenje ponoči,
 • slabo počutje (utrujenost, izčrpanost, razdražljivost in nihanja v razpoloženju),
 • nespečnost,
 • zastajanje vode,
 • pozabljivost, težave s koncentracijo,
 • izsušena nožnica, slabši libido, bolečine ob spolnem odnosu, pogostejša vnetja nožnice,
 • glavoboli,
 • suha, tanka koža brez sijaja, ki se hitro stara in izgublja čvrstost,
 • urinska inkontinenca, pogostejše uriniranje, vnetje sečil,
 • depresija, hitro spreminjanje razpoloženja,
 • nabiranje kilogramov,
 • postaran izgled (lomljivi nohti, globoke gube in tanki lasje)

Čeprav sta estrogen in progresteron “spolna hormona”, ključna pri spočetju in vzdrževanju nosečnosti, imata vlogo tudi pri izgradnji kosti in presnovi maščob ter vplivata na srčno-žilni in živčni sistem. V tem obdobju se zato lahko zvišajo vrednosti holesterola in krvnega tlaka, zmanjša se tudi gostota kosti, kar lahko privede do osteoporoze, moteno pa je lahko tudi delovanje drugih hormonov in žlez, npr. ščitnice.

Obvladovanje simptomov menopavze

Čeprav je menopavza naraven proces, ima lahko velik vpliv na kakovost življenja in lahko zelo negativno vpliva na vsakdanje delovanje. Zato tudi za menopavzo oz. težave povezane z njo obstaja zdravljenje. Eden od najbolj učinkovitih načinov zdravljenja je nadomestno hormonsko zdravljenje, kar pomeni dodajanje estrogena v obliki tablet, injekcij, obročkov itd. Tovrstno zdravljenje je še posebej priporočljivo pri ženskah s prezgodnjim ali zgodnjim začetkom menopavze.

Obstaja pa tudi kar nekaj drugih načinov pomoči – k sreči torej ženskam dandanes ni več treba vsega mirno prenašati! 

Poleg zdravega načina prehranjevanja in fizične aktivnosti so med najbolj naravnimi oblikami pomoči izdelki s fitoestrogeni. To so naravne rastlinske snovi, ki v svoji strukturi in delovanju »oponašajo« estrogen in za ženske v menopavzi predstavljajo naravno in varnejšo alternativo hormonski terapiji. Tudi klinične študije dokazujejo pozitivne vplive fitoestrogenov iz različnih rastlinskih virov, denimo črne detelje in soje. Najmočnejši, najbolj učinkovit in tudi najbolj raziskan pa je fitoestrogen 8-PN, ki ga vsebuje hmelj in ki dokazano zmanjša pojavnost nekaterih simptomov menopavze.

Fitoestrogene lahko tudi zaužijemo s hrano oz. naravnimi pripravki iz črne detelje, lana, konopljike, hmelja, soje …