Blog

O železu, pomanjkanju železa in slabokrvnosti

Pomanjkanje železa

Železo, ki ga običajno zaužijemo s hrano, je eno od esencialnih hranil in človeško telo ga nujno potrebuje za normalno delovanje. Pomembno vlogo ima predvsem pri nastajanju rdečih krvničk in prenosu kisika po telesu, prispeva pa tudi k normalnemu delovanju imunskega sistema, zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti in k sproščanju energije pri presnovi. Nezadostna količina železa v telesu lahko povzroči padec koncentracije hemoglobina v krvi in posledično slabokrvnost oz. anemijo. Anemija ni nujno vedno posledica pomanjkanja železa (lahko je denimo tudi posledica pomanjkanja vitamina B12 ali folne kisline), je pa skoraj v polovici primerov prav to glavni vzrok.

Kdo je bolj podvržen tveganju za pomanjkanje železa?

Pomanjkanje železa je najbolj pogosto prehransko pomanjkanje. Zaradi povečanih potreb se pojavi pri kar eni tretjini žensk, predvsem pri:

 • ženskah v rodni dobi – zaradi izgube krvi med menstruacijo,
 • nosečnicah – zaradi oskrbe otroka s krvjo,
 • porodnicah ter doječih materah.

Povečane potrebe po železu imajo tudi otroci v času hitre rasti, zelo pogosto pa imajo premalo železa še dojenčki, še posebej nedonošenčki oz. tisti, ki so bili prezgodaj rojeni.

Pomanjkanju so podvrženi tudi:

 • starejši ljudje – zaradi slabše absorpcije hranil, ki je značilna za starejše,
 • redni darovalci krvi,
 • vegani in vegetarijanci – železo iz rastlinskih virov, četudi bogatih z železom, se slabše absorbira v telesu.

Kako prepoznati slabokrvnost?

Ljudje, ki imajo pomanjkanje železa, so pogosto zelo utrujeni, brez energije in bolj podvrženi okužbam. Eden od prvih znakov, ki jih opazimo pri pomanjkanju železa, je bledica kože, pojavljajo pa se še drugi, npr.:

 • kratka sapa,
 • izguba apetita (pri otrocih),
 • razpoke ustnih kotov,
 • vnetja ustne sluznice,
 • motnje koncentracije,
 • povečana razdražljivost itd.

Pogosto lahko znake pomanjkanja železa prepoznamo že sami, seveda pa je najpametneje obiskati zdravnika, ki bo na podlagi rezultatov krvnih raziskav postavil pravilno diagnozo in predpisal ustrezno terapijo.

Preventiva in kurativa pri pomanjkanju železa

Prvi od ukrepov za reševanje oz. preprečitev nastanka pomanjkanja železa je seveda raznolika prehrana, ki vsebuje živila, bogata z železom. Železo najdemo v hrani tako živalskega kot tudi rastlinskega izvora, a se v mesu železo nahaja v višjih količinah. Prav tako se železo iz enega in drugega vira pomembno razlikuje glede na absorpcijo –  železo iz mesa človeško telo mnogo bolje izkoristi kot železo iz npr. špinače, saj absorpcijo železa zavirajo določene snovi, ki se nahajajo v hrani rastlinskega izvora. Priporočljivo je tudi uživanje večjih količin vitamina C, saj ta povečuje absorpcijo železa.

Največ železa torej vsebuje meso in mesni izdelki in velja, da bolj rdeče je meso, več železa vsebuje. Poleg mesa pa so z železom bogata naslednja živila rastlinskega izvora:

 • pravi kakav in temna čokolada,
 • suho sadje, npr. breskve, fige, rozine in marelice,
 • zelenolistna zelenjava, npr. špinača (vsi smo že slišali za Popaja, kajne? :D)
 • tofu,
 • polnozrnate žitarice in stročnice,
 • oreščki in semena.

Pomanjkanje železa se običajno preprečuje tudi s prehranskimi dopolnili oz. zdravili, ki jih predpiše zdravnik. Ta vsebujejo različne oblike in vsebnosti železa. Večino oblik telo slabo absorbira, povzročajo pa tudi nekaj težav s prebavili, kot so slabost, bolečine v želodcu in zaprtje. Med tekočimi prehranskimi dopolnili jih je veliko tudi zelo neprijetnega, kovinskega okusa. Zato je pri dodajanju železa zelo pomembno pametno izbrati primerno dopolnilo.

V Valensu smo zato razvili Valens Super železo, tekoče prehransko dopolnilo z vrhunsko obliko železa in odličnim okusom.

Zakaj je Valens Super železo odlična izbira?

Inovativna tekoča oblika železa z dokazano odlično absorpcijo

Valens Super železo vsebuje visoko kakovostno patentirano obliko železa Ferrochel®, ki jo telo absorbira tudi do 4-krat hitreje in bolje od običajnih oblik železa. Poleg izjemne biorazpoložljivosti je ta oblika tudi prijazna do želodca, blaga do prebavil in ne povzroča zaprtja.

Dodatek vitaminov

Valens Super železo vsebuje še dodatke vitaminov B6, B12, C, tiamina in folne kisline, ki podpirajo delovanje železa – vitamina B6 in B12 ter folna kislina namreč prispevajo k delovanju imunskega sistema ter zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Poleg tega ima tiamin vlogo pri delovanju srca, folna kislina prispeva k normalnemu tvorjenju krvnih celic, vitamin C pa dodatno povečuje absorpcijo železa.

Odličen okus zelenjavnih in sadnih sokov

Valens Super železo ima odličen okus mešanice sadnih in zelenjavnih sokov – dodali smo mu zgoščene sokove jabolka, pomaranče in korenja ter naravno aromo pomaranče in ustvarili okusno tekočino, ki zlahka steče po grlu.