Študije in raziskave

Primerjalna študija biorazpoložljivosti koencima Q10 pri starejših odraslih

Koencim Q10 je naravna, vitaminu podobna snov, ki se naravno tvori v človeškem telesu in je nujno potrebna za življenje. Nahaja se v vsaki celici človeškega telesa, in sicer v mitohondrijih, celičnih organelih, ki so zadolženi za tvorbo večine energije, ki jo potrebuje človeško telo. Največje koncentracije Q10 najdemo prav v organih, ki za delovanje potrebujejo največ energije – v srcu, ledvicah, jetrih in mišicah. Koencim Q10 je ključen za proizvodnjo energije v človeškem telesu, hkrati pa je tudi močan antioksidant. Poleg tega, da celice ščiti pred prostimi radikali in oksidativnim stresom, sodeluje tudi pri »recikliranju« nekaterih drugih antioksidantov, kot sta vitamina E in C. Njegovi vlogi sta povezani z njegovo lastnostjo, da v telesu neprestano prehaja med ubikinonsko (oksidirano) in ubikinolno (reducirano) obliko.

Človeško telo Q10 večinoma proizvaja samo, deloma pa ga zaužijemo tudi s hrano. Študije kažejo, da se koncentracije Q10 v srčni mišici in nekaterih drugih najaktivnejših telesnih organih s staranjem zmanjšujejo. Poleg starosti na ta proces vplivajo tudi nekateri drugi dejavniki, npr. kajenje, alkohol, osiromašena prehrana, nekatere bolezni in uživanje statinov za zmanjševanje holesterola v krvi. Q10 je zato postal predmet številnih znanstvenih raziskav, ki raziskujejo vpliv dodajanja koencima Q10 v opbliki prehranskih dopolnil. Mnoge študije so dokazale ugodne vplive Q10 na zdravje, največ dokazov pa je zbranih na področju zdravja srca in ožilja.

V osnovi je koencim Q10 maščobotopna snov, ki jo človeško telo težko absorbira in uporabi. Ključni problem dodajanja koencima Q10 zato predstavlja njegova nizka biorazpoložljivost, do katere pride predvsem zaradi njegove maščobotopnosti, slabe topnosti v vodi in velike molekularne mase. Da bi rešili ta problem, so že pred več kot desetletjem raziskovalci na Kemijskem inštitutu v Ljubljani razvili posebno vodotopno obliko koencima Q10 (kasneje poimenovano Q10Vital®), za kar je raziskovalna skupina prejela več nagrad. S kliničnimi raziskavami je bilo ugotovljeno, da je biološka razpoložljivost te vodotopne oblike Q10 bistveno izboljšana, trženje izuma pa smo prevzeli v slovenskem podjetju Valens.

S tremi primerjalmimi kliničnimi študijami smo v preteklosti že dokazali 4-krat boljšo biorazpoložljivost vodotopne oblike koencima Q10 – Q10Vital®

Rezultati zadnje raziskave - biorazpoložljivost pri starejših 

Dodajanje Q10 se v praksi pogosto priporoča tudi starejšim odraslim, a doslej na tej populaciji ni bilo narejenih dosti raziskav in je zato na voljo malo podatkov. Prav glede učinkovitosti dodajanja koencima Q10 pri starejših odraslih je razširjenih tudi več mitov, ki še nikoli niso bili klinično preverjeni. Eden od takšnih mitov je, da naj bi se s starostjo zmanjševala učinkovitost pretvorbe iz ubikinona v ubikinol v krvi. Ta vprašanja so bila tudi predmet raziskave na Inštitutu za nutricionistiko, ki jo je omogočilo podjetje Valens. V njej smo poleg vodotopnega koencima Q10 (v sirupu Quvital® Q10 *) testirali še običajni koencim Q10 – ubikinon v kapsulah in ubikinol v kapsulah.

1. Q10Vital® se odlično absorbira tudi pri starejših odraslih – raziskava je pokazala izboljšano biorazpoložljivost vodotopne oblike koencima Q10 – tudi pri starejših odraslih, za katere velja, da imajo oteženo absorpcijo hranil v prebavilih.

2. Absorpcija je boljša tudi v primerjavi z ubikinolnimi kapsulami – v primerjavi z ubikinolnimi kapsulami z izboljšano absorpcijo je bila biorazpoložljivost oblike Q10Vital® 1,5-krat boljša, vendar razlika ni dosegla statistične značilnosti.

3. Ne glede na zaužito obliko koencim Q10 v kri pride v reducirani obliki – po zaužitju vseh testiranih formulacij, tako z ubikinonom kot z ubikinolom, se je koencim Q10 v krvi pojavil pretežno v reducirani obliki. Med tremi testiranimi oblikami tudi ni bilo pomembnih razlik glede deleža reducirane oblike (ubikinola) v plazmi. Povprečni delež ubikinola v plazmi po zaužitju vodotopne oblike ubikinona je bil 90%, po zaužitju kapsul z ubikinolom pa 89 %.

Ugotovili smo, da je biološka dostopnost vodotopne oblike Q10Vital® pri starejših odraslih bistveno izboljšana. Hkrati smo ugotovili, da se je po zaužitju koencima Q10 le-ta v plazmi pojavil pretežno v ubikinolni obliki, ne glede na obliko zaužitega koencima Q10. To pomeni, da tudi pri starejših odraslih koencim Q10 nemoteno prehaja med obema oblikama. Presenetljivo je bil povprečni delež ubikinolne oblike v plazmi celo nekoliko višji po zaužitju sirupa Quvital® z vodotopno ubikinonsko obliko, kot po zaužitju kapsul z ubikinolom. Razlika sicer ni bila statistično značilna.

Znanstveni članek je bil objavljen marca 2020 v reviji Nutrients. Izsledek raziskave je objavljen tudi na spletni strani Inštituta za nutricionistiko.