Blog

Spomladanska utrujenost – kako se ji izogniti?

Spomladanska utrujenost

Spomladanska utrujenost ni izgovor, ni kaprica in ni drug izraz za lenobo. Gre za čisto resničen pojav, ki pa ga resda nekateri občutijo močneje kot drugi. Ko so torej nekateri v popolni harmoniji z naravo, ki se polna energije prebuja, drugim kar naprej primanjkuje energije in se ves čas počutijo izčrpane in brezvoljne.

Kateri izmed njih ste vi? Vas zanima, kako pomagati sebi in drugim? Berite dalje.

Kaj je spomladanska utrujenost in zakaj nastane?

Spomladanska utrujenost ni mit pač pa dejansko stanje organizma, ki se pojavi v obdobju med zimo in pomladjo. Ne gre za bolezensko stanje, a vsekakor občutki, kot so brezvoljnost, slaba energija, izčrpanost in utrujenost, omotičnost itd. niso ravno zanemarljivi! Dobra novica: s pravilnim načinom življenja (in morda nekaj pomoči) se jim lahko v večini izognemo.

Vzrokov za nastanek spomladanske utrujenost je ogromno, večina pa jih je povezana s spremembami in dogajanjem v človeškem telesu in v okolju, npr. sprememba temperature, sprememba v ravnovesju hormonov, pomanjkanje kondicije, prehrana s premalo vitamini, minerali in antioksidanti itd..

Kaj se spremeni na prehodu iz zime v pomlad?

Telo pozimi deluje bolj počasi – zaradi nizkih temperatur in kratkega dneva se več časa zadržujemo doma na toplem, se manj gibamo, morda celo pridobimo nekaj kilogramov in izgubimo telesno kondicijo. V tem času imamo zaradi pomanjkanja sončnih žarkov tudi manj vitamina D, v naših možganih pa se tvori več melatonina oz. spalnega hormona. Zaužijemo več maščob in vlaknin in manj sadja in zelenjave, s tem pa premalo vitaminov in mineralov, kot sta železo in vitamin C.

Pomlad pa prinese ogromno sprememb. Temperature se dvignejo, zaradi česar se razširijo žile in poveča pretok v možgane. Tudi presnova postane hitrejša, zaradi česar telo potrebuje več energije. Poleg tega več energije potrebujemo tudi, ker se več zadržujemo na prostem, dan je daljši, spremeni pa se tudi ravnovesje hormonov. Rezultat: spomladanska utrujenost

Kako preprečiti spomladansko utrujenost?

»Preprečevanje« spomladanske utrujenost je dolgotrajen proces, ki se mora začeti že pozimi in vključuje spremembo »zimskega načina življenja«. Namesto zimske hibernacije se tako priporoča več gibanja in telesne aktivnost – čeprav pozimi gibanje na svežem zraku in v naravi ni vedno mogoče, je tudi notranja aktivnost odlična alternativa poležavanju.

Tudi prehrana je zelo pomemben dejavnik. Uživanje svežega sadja in zelenjave je tudi pozimi izredno pomembno, saj le tako telesu zagotovimo dovolj esencialnih hranil, ki mu pomagajo pri normalnem delovanju. Podobno velja tudi za prehrano spomladi. Kadar torej občutimo znake spomladanske utrujenosti, je zelo pomembno zagotoviti zadosten vnos:

  • vitamina C, ki ga vsebuje ogromno vrst sadja in zelenjave. Vitamin C ima vlogo pri normalnem delovanju imunskega sistema, prispeva k sproščanju energije pri presnovi, normalnemu psihološkemu delovanju, zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.
  • vitamina D, ki ga sicer vsebuje zelo malo živil, se pa od aprila do septembra tvori v našem telesu pod vplivom sončnih žarkov. Jeseni, pozimi in zgodaj spomladi je pametno za vitamin D poskrbeti z dodajanjem v obliki prehranskih dopolnil, saj sicer pride do pomanjkanja. 
  • železa, ki ga največ zaužijemo s hrano živalskega izvora, precej pa ga je tudi v stročnicah, oreščkih itd. Železo ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk in hemoglobina, delovanju imunskega sistema, sproščanju energije pri presnovi ter zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.
  • vitaminov B-kompleksa, med katerimi vitamina B6 in B12 ter folna kislina prispevajo k normalnemu psihološkemu delovanju, delovanju imunskega sistema ter zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Vitamin B1 ima vlogo pri delovanju srca in skupaj z vitaminoma B6 in B12 prispeva k delovanju živčnega sistema. Poleg tega je folna kislina pomembna tudi, ker prispeva k normalnemu tvorjenju krvnih celic.

Pomagate si lahko tudi z dobrimi prehranskimi dopolnili

Žal se tudi tisti zelo aktivni in tisti, ki se prehranjujejo zelo zdravo, pogosto ne morejo izogniti spomladanski utrujenosti. Takrat je čas, da si pomagamo s prehranskimi dopolnili. Vitamine in minerale, ki pomagajo pri preprečevanju simptomov, povezanih s spomladansko utrujenostjo, vsebuje tudi Valensovo Super železo, ki ga najdete na policah vseh lekarn po Sloveniji.