Kaj je kolagen?

Kolagen je beljakovina, ki je prisotna v koži in vezivnem tkivu. V koži se nahaja kolagen tipa I in III, medtem ko je v vezivnem tkivu kolagen tipa II. Naše telo kolagen proizvaja samo, vendar začne ta “notranja proizvodnja” po 20. letu upadati, sprva malo manj opazno, z leti pa vedno hitreje – po 40. letu že kar za 1 % na leto. Upadanje ravni kolagena v telesu se navzven kaže predvsem na koži: postaja manj prožna, manj elastična, izgublja vlago in nastajajo gubice. Kolagen lahko v telo vnesemo z uživanjem živalske kože, vezi ali kosti, vendar v minimalnih količinah. Bolj enostavno in priporočljivo ga je uživati v obliki kakovostnih prehranskih dopolnil, kot je Valens Kolagen Premium, ki vsebuje dovolj visoke količine hidroliziranega kolagena.

Ali je kolagen primeren za vegane?

Izdelki s kolagenom, tako naš Valens Kolagen Premium kot tudi drugi izdelki na trgu, so žal za vegane neprimerni. Kolagen je namreč sestavina, ki jo najdemo samo v živalih in ljudeh. Najpogosteje kolagen pridobivajo iz kravje ali ribje kože. Kolagen iz rastlinskih virov ne obstaja, obstaja pa njegova alternativa – t.i. veganski kolagen, ki vsebuje aminokisline (gradniki kolagena) rastlinskega izvora.

Kakšne so prednosti izdelka Valens Kolagen Premium pred drugimi podobnimi izdelki na tržišču?

Ena od prednosti je seveda v edinstveni formuli. Poleg izjemno kakovostnega ribjega kolagena Peptan® Valens Kolagen Premium vsebuje še Q10Vital®, v Sloveniji razvit vodotopni koencim Q10, ki ima klinično dokazano 4-krat večjo absorpcijo v primerjavi z navadnim Q10. Izdelek je obogaten še z drugimi pomembnimi minerali in vitamini.

Zelo pomembna prednost našega izdelka pa je tudi okus – pri večini izdelkov s tekočim kolagenom je slab okus kar precejšnja težava. V Valensu pa smo razvili izdelek z naravno aromo jabolka, kokosa in ananasa, ki izdelku daje odličen okus pinakolade. Poleg tega ne vsebuje dodatnega sladkorja in je slajen izključno s ksilitolom, ki je naravno prisoten tudi v sadju.

Ali je uživanje izdelka Valens Kolagen Premium varno? 

Vse aktivne sestavine v izdelku so v odmerkih, ki so varni za uživanje. Koencim Q10 in kolagen sta telesu lastni komponenti, kar pomeni, da ju telo izloči, če ju zaužijemo preveč. Študije na koencimu Q10 in kolagenu so bile delane sicer tudi na mnogo večjih odmerkih (Q10 pri 150 mg dnevno, kolagen pri 10 g dnevno). Pomembno je predvsem redno uživanje, prvi rezultati pa se bodo pokazali že po enem (pri mlajših) do treh mesecev uporabe.

Koliko časa je potrebno uživati Valens Kolagen Premium? 

Tako koencim Q10 in kolagen sta telesu lastni komponenti, katerih “proizvodnja” s staranjem upada, rezultat pa so prvi znaki staranja. Ker telo z leti torej ne proizvede dovolj koencima Q10 in kolagena, ju je mogoče nadomestiti le z dodajanjem oz. zunanjim vnosom, npr. s prehranskimi dopolnili. Klinične študije na našem izdelku Valens Kolagen Premium kažejo, da so rezultati na koži vidni že po 3 mesecih jemanja (na laseh in nohtih še prej), za vdrževanje stanja pa je potreben stalen vnos oz. redna uporaba. Lahko pa – po lastnih željah in zmožnostih – na vsake toliko napravite premor (npr. 1 x na 3 mesece).

Kolikšna je velikost delcev kolagena in zakaj je pomembna? 

Kolagen je beljakovina oz. protein, ki jo naše telo proizvaja samo. V izvornem stanju je kolagen izredno velika molekula, ki se zaradi velikosti v našem telesu slabo absorbira. Pri dodajanju kolagena je zato pomembno, da izberemo hidrolizirani kolagen, t.j. kolagen, ki je s posebno metodo razrezan na manjše delce, ki jih imenujemo peptidi. Manjši kot so delci, lažje se kolagen absorbira v telo, zato je bolj kot vir in vrsta kolagena pomembna velikost delcev. Študije kažejo, da se odlično absorbirajo delci veliki do 2000 Da (g/mol) (izvorno je kolagenska molekula velika cca 300 000 Da).

Valens Kolagen Premium vsebuje hidrolizirani ribji kolagen z velikostjo 2000 Da.

Kakšna je razlika med izdelkoma Valens Kolagen Premium in Valens Vegan Collagen Booster?

Valens Kolagen Premium vsebuje izjemo kakovosten ribji kolagen Peptan®. Aminokislinska sestava Peptan® je izredno bogata, saj vsebuje kar 18 različnih aminokislin v točno določenih razmerjih, ki prispevajo osnovne gradnike za izgradnjo kolagena v telesu. Valens Vegan Collagen Booster ne vsebuje kolagena, pač pa njegove gradnike – 6 najpomembnejših aminokislin v ustreznih razmerjih.

Valens Vegan Collagen Booster smo razvili z mislijo na tiste, ki zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne želijo uživati ribjega kolagena.

Kaj je koencim Q10?

Koencim Q10 je telesu lastna snov, ki sodeluje pri procesu nastajanja celične energije in je nujno potrebna za življenje. Prav tako kot pri kolagenu, tudi tako imenovana »notranja proizvodnja« Q10 v telesu začne upadati po 20. letu, zato se priporoča njegovo dodajanje. Zaradi številnih koristnih učinkov in dolgoletni uporabi v lepotni industriji mu pravimo kar koencim mladosti. VEČ

Koliko sladkorja vsebuje Valens Kolagen Premium?

Izdelek ne vsebuje dodanega sladkorja – vsebuje ksilitol, ki se naravno nahaja tudi v nekaterih vrstah sadja. Za zagotovitev odličnega okusa kolagena, kar je redkost med tovrstnimi izdelki, smo tekočini dodali tudi zgoščen naravni sok jabolka, ki vsebuje majhne količina sladkorja. V priporočenem dnevnem odmerku (15 ml) izdelek tako vsebuje 0,8 g sladkorja iz zgoščenega soka jabolka. Cela steklenička vsebuje 17 g sladkorja.

Ali je Valens Kolagen Premium primeren tudi za nosečnice in doječe matere?

Izdelek Valens Kolagen Premium načeloma ne vsebuje sestavin, ki jih nosečnice ne bi smele uživati – kolagen in Q10 sta telesu lastni snovi, ki ju telo kar samo izloči, kadar ju ne potrebuje (ali ju ima preveč), po večini ostalih učinkovin pa se v času nosečnosti in med dojenjem pojavi celo večja potreba. Obstaja tudi nekaj dokazov o pozitivnih učinkih kolagena v času dojenja. Zaradi vsebnosti vitamina A (ki je tako v previsokih kot prenizkih odmerkih lahko škodljiv) pa svetujemo, da se o uživanju izdelka posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom.

Zaradi svoje čiste sestave pa je tudi za nosečnice in doječe matere povsem priemren izdelek Valens Kolagen v prahu, ki vsebuje le kolagen in je brez drugih sestavin.

Ali lahko Valens Kolagen uporabljamo tudi za sklepe?

Valens Kolagen Premium in Valens Kolagen v prahu vsebujeta hidrolizirani ribji kolagen tipa 1, ki je v našem telesu najbolj razširjen in se nahaja tako v koži kot v drugih vezivnih tkivih (tudi sklepih), zato vsekakor izdelka lahko uporabljate tudi v ta namen. Valens Kolagen Premium poleg tega vsebuje tudi cink, ki prispeva k zdravju kosti, ter vitamin C, ki pomaga pri nastajanju kolagena.

Kdaj v dnevu uživati Valens Kolagen Premium – je potrebno uživanje na tešče?

Izdelek lahko jemljete kadarkoli želite, ne da bi bili pri tem vezani na obroke. Sestavine, ki jih vsebuje Valens Kolagen Premium, se dobro absorbirajo – izdelek namreč vsebuje vodotopno obliko koencima Q10 in hidrolizirani kolagen z velikostjo delcev 2000 Da. Čas jemanja je tako odvisen od posameznika in njegovega urnika.

Ali izdelek Valens Vegan Collagen Booster vsebuje kolagen?

Veganski kolagen ne obstaja, saj je kolagen sestavina živalskega izvora. Kolagen najpogosteje pridobivajo iz kravje ali ribje kože. Zato noben veganski izdelek ne vsebuje kolagena, pač pa sestavine, ki spodbujajo sintezo kolagena v telesu. Mednje sodijo osnovni gradniki kolagena, imenovani aminokisline, ter vitamini in minerali, ki se vpletajo v sintezo kolagena in skrbijo za zdravje kože.

Kakšne so prednosti izdelka Valens Vegan Collagen Booster pred drugimi podobnimi izdelki na tržišču?

Ena od prednosti je seveda v edinstveni formuli. Vsebuje 6 skrbno izbranih aminokislin v ustreznih razmerjih oz. kar 3500 mg aminokislin v priporočenem dnevnem odmerku. Dodatna prednost je tudi vsebnost Q10Vital®, v Sloveniji razvitega vodotopnega koencima Q10, ki ima klinično dokazano 4-krat večjo absorpcijo v primerjavi z navadnim Q10 in pšenični ekstrakt ceramidov Ceramosides™. Izdelek je obogaten še z drugimi pomembnimi minerali in vitamini.

Zelo pomembna prednost našega izdelka pa je tudi oblika tekočine. Večina veganskih spodbujevalcev kolagena je v obliki kapsul, kar lahko predstavlja težavo za tiste, ki imajo težave s požiranjem. V Valensu smo razvili tekoč izdelek z naravno aromo korenja in limone. Poleg tega ne vsebuje dodatnega sladkorja in je slajen izključno s ksilitolom, ki je naravno prisoten tudi v sadju.

Ali je izdelek primeren tudi za nosečnice in doječe matere?

Izdelek Valens Vegan Collagen Booster načeloma ne vsebuje sestavin, ki jih nosečnice ne bi smele uživati – aminokisline, ceramidi in koencim Q10 so telesu lastne snovi, ki jih telo kar samo izloči, kadar jih ne potrebuje (ali jih ima preveč), po večini ostalih učinkovin pa se v času nosečnosti in med dojenjem pojavi celo večja potreba. Obstaja tudi nekaj dokazov o pozitivnih učinkih kolagena v času dojenja. Zaradi vsebnosti selena in vitamina A (ki sta tako v previsokih kot prenizkih odmerkih lahko škodljiva) pa svetujemo, da se o uživanju izdelka posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom.