Kaj je menopavza?

Menopavza označuje prenehanje menstrualnega ciklusa in je naraven biološki proces. Nastane zaradi prenehanja delovanja jajčnikov, ki izločajo ženske spolne hormone, predvsem estrogen in progesteron. Oba hormona imata pomembno vlogo, tako za spolne organe kot za celoten organizem, ključna pa sta pri spočetju in vzdrževanju nosečnosti, izgradnji kosti in presnovi maščob ter vplivata na srčno-žilni in živčni sistem.

Simptomi menopavze: 

 1. Pojav vročinskih oblivov in/ali intenzivno potenje ponoči,
 2. slabo počutje (utrujenost, izčrpanost, razdražljivost in nihanja v razpoloženju),
 3. nespečnost,
 4. zastajanje vode,
 5. pozabljivost, težave s koncentracijo,
 6. izsušena nožnica, slabši libido, bolečine ob spolnem odnosu, pogostejša vnetja nožnice,
 7. glavoboli,
 8. suha, tanka koža brez sijaja, ki se hitro stara in izgublja čvrstost,
 9. urinska inkontinenca, pogostejše uriniranje, vnetje sečil,
 10. depresija, hitro spreminjanje razpoloženja,
 11. nabiranje kilogramov,
 12. postaran izgled (lomljivi nohti, globoke gube in tanki lasje).

Kaj so fitoestrogeni?

Fitoestrogeni so naravne spojine rastlinskega izvora. Po svoji strukturi so zelo podobni estrogenu, ženskemu spolnemu hormonu, zaradi česar se v človeškem telesu vežejo na t.i. estrogenske receptorje in “oponašajo” njegovo delovanje. Fitoestrogeni so tako strukturno kot funkcionalno podobni naravnemu estrogenu, a imajo šibkejši učinek. V ženskem telesu estrogen igra zelo pomembno vlogo, a prav v obdobju menopavze pride do njegovega pomanjkanja, kar vodi v številne težave. Ženskam v menopavzi zato pogosto svetujejo hormonske terapije z estrogenom. Varnejša alternativa z manj stranskih učinkov pa je naravna terapija, ki lahko vključuje tudi fitoestrogene.

Katera hrana je vir fitoestrogenov?

Danes poznamo več kot 100 rastlinskih virov fitoestrogenov, med njimi so: čičerika, leča, lan, fižol, grah, krompir, peteršilj, česen, bučna semena, zelje, brokoli, črna detelja, soja, žajbelj …

Komu priporočate Valens MenoAssist Natur?

Valens MenoAssist priporočamo ženskam, ki se soočajo s simptomi menopavze. Zaradi vsebnosti fitoestrogenov je izdelek še posebej koristen za ženske, ki jih pestijo t.i. vročinski oblivi. Rezultati kliničnih študij so namreč pokazali, da fitoestrogeni zmanjšajo pogostost in jakost tovrstnih simptomov.

Ali lahko MenoAssist Natur uživam z drugimi zdravili?

Valens MenoAssist Natur je popolnoma naraven izdelek, stranski učinki pa so zelo redki. Vseeno priporočamo, da se ob jemanju drugih zdravil posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom.

Kaj je fitoestrogen 8-PN?

8-PN je fitoestrogen, ki velja za najmočnejši fitoestrogen oz. učinkovino, ki najbolje oponaša ženski spolni hormon estrogen. Njegov vir je hmelj (Humulus lupulus L.). Najbolj je učinkovit pri simptomih menopavze, ki so povezani s padcem vrednosti estrogena:

 • znojenje, vročinski vali
 • nespečnost
 • depresija in anksioznost
 • slabša koncentracija
 • znaki staranja na koži
 • izpadanje las
 • utrujenost …

Kako si lahko še pomagam, če imam težave s spanjem?

Pred poseganjem po raznih pripomočkih, je dobro razmisliti o vzrokih za pomanjkanje spanca in poskušati razrešiti vsaj tiste, ki so psihološkega izvora (stres, skrbi …). Sicer pa so lahko v pomoč naslednji nasveti:

 1. Vedno hodite spat in vstajajte ob isti uri – biološki ritem je zelo pomemben dejavnik.
 2. Čez dan bodite čim bolj aktivni, veliko časa preživite na svežem zraku.
 3. Prostor, kjer spite, naj bo temna, hladna in tiha.
 4. Pred spanjem ne jejte in pijte preveč, hkrati pa se v posteljo ne odpravljajte lačni ali žejni.
 5. Zmerni bodite s kavo in drugimi energijskimi napitki.
 6. Izogibajte se cigaretam in alkoholu.

Kako si še lahko pomagam v obdobju menopavze?

V obdobju menopavze je še posebej pomembna skrb za zdrav način življenja. Svetujemo redno telesno aktivnost, veliko gibanja na svežem zraku in pa predvsem raznoliko prehrano, bogato z vitamini in minerali. Pomemben je predvsem zadosten vnos cinka in vitaminov skupine B, izrednega pomena pa je seveda tudi vitamin D, ki ima vlogo pri ohranjanju zdravih kosti. Med menopavzo se namreč pogosto pričnejo bolezni, ki močno vplivajo na kvaliteto življenja žensk. Na dolgi rok zmanjšana vsebnost estrogena vodi v povečano tveganje za osteoporozo in arteriosklerozo. Raziskave so pokazale, da lahko ženske v 10. letih po menopavzi izgubijo kar 30 % svoje kostne mase ter da imajo ženske z izrazitimi vročinskimi oblivi in nočnim znojenjem običajno tudi večjo izgubo kostne gostote in večje tveganje za zlome kot ženske brez hudih simptomov.