Kaj je propolis?

Propolis ali slovensko zadelavina je čebelji pridelek, ki ga zaradi njegovih lastnosti ljudje že tisočletja uporabljamo v zdravilne namene. Celo njegovo ime priča o dolgi zgodovini njegove uporabe: izhaja namreč iz stare grščine, pomeni pa “pred mestom“, kar namiguje na propolisov glavni namen – obramba čebeljega mesta. Propolis je rjava, lepljiva snov, katere osnovni gradnik so smole različnih rastlin. Te so čebele nabrale in jih oplemenitile s izločki svojih žlez.

Okvirna sestava surovega propolisa je naslednja: smole (50 %), voski (30 %), esencialna olja (10 %), cvetni prah (5 %) ter različne organske spojine (5 %). Propolis ima značilen vonj po rastlinskih popkih, medu, vosku, smoli in vanilji ter grenak okus. V naravi se pojavlja propolis različnih barv; možni so rumeni, rdeči, rjavi in celo zeleni odtenki.

Kje najdemo propolis?

Propolis najdemo v čebeljem panju. Gre za čebelji pridelek, ki ga čebelja družina uporablja kot gradbeni material – z njim premaže stene panja, zakrpa razpoke in špranje, za popravilo satja itd. Čebele s propolisom zadelajo tudi vhod v panj in ga premažejo po celicah, v katerih bo matica odložila jajčeca. Njegov namen pa je tudi obramba pred vsiljivci – z njegovo pomočjo se obranijo tako pred večjimi žuželkami kot pred mikroorganizmi in posledično pred različnimi okužbami.

Kaj so bioflavonoidi?

Bioflavonoidi so spojine, ki jih proizvajajo rastline, čebele pa jih v propolis vnesejo z rastlinskimi smolami. V rastlinskem svetu niso nujno potrebne za obstoj rastline, imajo pa pomembo vlogo pri obrambi pred škodljivci ter pri prilagajanju na neugodne razmere v okolju. Bioflavonoidi zaradi svojih pozitivnih učinkov dobivajo vedno večji pomen v prehrani. Zaradi svojega delovanja so predmet številnih znanstvenih raziskav, ki preučujejo vpliv bioflavonoidov pri zdravljenju bolezni, kot so rak, vnetne bolezni, kardiovaskularne in neurodegenerativne bolezni. Kakovost propolisa je odvisna prav od vsebnosti bioflavonoidov – ti so tudi glavni nosilci njegovega delovanja.

Kako se propolis uporablja?

Propolis se že tradicionalno uporablja v obliki tinkture, t.j. raztopina propolisa v alkoholu. Tinkture so zaradi topila (alkohol) namenjene zunanji uporabi, zato je tudi propolis pogosto na voljo v obliki kapljic, ki se jih lahko nanaša na zunanje dele telesa, razredčenega (npr. v čaju, medu ipd.) pa ga lahko tudi uživamo.

Propolis pa je mogoče raztopiti tudi v vodi. Za oralno uživanje ga pogosto najdemo v priročnih ustnih pršilih, bodisi na alkoholni ali na vodni osnovi.

Zakaj izdelki s propolisom pogosto vsebujejo alkohol? 

Priprava propolisove tinkture ali izvlečka je razmeroma enostavna – potrebni sta le dve sestavini: pravo topilo in propolis. Tinkture na alkoholni osnovi so pogoste že v “ljudskem zdravilstvu” – njihova prednost je v boljši ekstrakciji zelišč in podobno je pri propolisu, ki je nekoliko slabše topen v vodi. V praksi se tako kot topilo propolisa največ uporablja alkohol, zaradi česar izdelki niso primerni za vse generacije, lahko so namenjeni zunanji uporabi, pogosto pa so tudi grenkega okusa.

Prednosti izdelka Valens Propolis Natur: 

  • 100 % naraven izdelek
  • ne vsebuje konzervansov
  • vsebuje standardiziran izvleček propolisa
  • na vodni osnovi (brez alkohola)
  • primeren tudi za otroke (od 1. leta starosti)
  • odličen okus limone in medu
  • enostavna in zabavna uporaba zaradi oblike ustnega pršila

Ali Valens Propolis Natur vsebuje alkohol?

Valens Propolis Natur je bil narejen z mislijo na vse generacije, zato ne vsebuje alkohola. Vsebuje izvleček propolisa na vodni osnovi in je zato primeren tudi za naše najmlajše. Zaradi oblike ustnega pršila in odličnega okusa limone in medu ga bodo otroci naravnost oboževali.

Kaj pomeni “standardiziran izvleček”?

Evropska agencija za varnost hrane ugotavlja, da naj bi bili glavni akterji v propolisu bioflavonoidi, zato je še posebej pomembno, da je vsebnost bioflavonoidov v propolisu kvantitativno ovrednotena. Prehransko dopolnilo Valens Porpolis Natur zato vsebuje standardiziran izvleček propolisa, ki zagotavlja točno določeno vsebnost bioflavonoidov v posameznem dnevnem odmerku. Flavonidi so v izdelku izraženi kot galangin, vrsta bioflavonoida, na kateri je bilo narejenih največ raziskav.