Blog

Vse o prehranskih dopolnilih: 1. del

Prehranska dopolnila

Izraz prehranska dopolnila pravzaprav že vsi poznamo. Izdelki, ki jih uvrščamo mednje se pojavljajo praktično na vsakem koraku: na spletu, na socialnih omrežjih, v lekarnah, na radiu in televiziji, v živilskih trgovinah, na bencinskih črpalkah in celo v poštnih poslovalnicah. Posledica tega je zmeda med potrošniki in »slab sloves«.

Tovrstni izdelki so pri pravilni in smotrni uporabi lahko zelo koristni za človeško zdravje. Dejstvo pa je, da prehranskih dopolnil ne smemo uporabljati kar povprek. Pred uporabo je zato potrebno preveriti, katere sploh potrebujemo in kako jih uporabljati. Predvsem pa je treba v poplavi na trgu najti kvalitetne izdelke, ki zares učinkujejo.

V prihodnjih nekaj člankih bomo zato nekaj zapisov namenili razjasnitvi nekaj vprašanj, dejstev in dvomov o prehranskih dopolnilih. Pa začnimo z osnovami …

Kaj so prehranska dopolnila?

Izraz prehranska dopolnila označuje skupek izdelkov za oralno uživanje, ki jih uvrščamo med živila. Najpogosteje so v obliki kapsul, pastil in tablet, vse pogostejše pa so tudi druge oblike, npr. tekočine oz. sirupi ter ustna pršila. Gre torej za živila, ki so koncentrirani viri posameznih ali kombiniranih hranil oz. drugih snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom, uživajo pa se v majhnih, odmerjenih in ponekod celo predpisanih ali omejenih enotah.

Njihov glavni namen je dopolnjevati prehrano v primeru nezadostnega vnosa posameznih hranil s hrano oz. v primerih občasnega (sezonskega) pomanjkanja. Prehranska dopolnila ne morejo in ne smejo zamenjati oz. nadomestiti zdrave in raznovrstne prehrane, ki je najpomembnejši vir hranil in drugih snovi.

Razlika med zdravili in prehranskimi dopolnili

Prehranska dopolnila, zdravila brez recepta ter zdravila na recept so si na prvi pogled zelo sorodna. Pakiranje, odmerjanje, oblika, včasih celo sestava so lahko podobni, obstajajo pa pri prehranskih dopolnilih določene omejitve:

  1. na pakiranju mora denimo jasno pisati, da gre za prehransko dopolnilo,
  2. priporočati se jih sme le zdravim osebam,
  3. medtem ko lahko farmacevtska podjetja proizvajajo tako dopolnila kot zdravila, lahko podjetja, ki so registrirana kot živilska podjetja, proizvajajo le prehranska dopolnila,
  4. za razliko od zdravil prehranska dopolnila nimajo zdravilnega učinka, pripisujemo pa jim pozitiven vpliv na zdravje, 
  5. komunikacija s potrošniki je pri prehranskih dopolnilih zelo omejena.

Vendar pa je pogosto meja zelo zamegljena – zdravilo in prehransko dopolnilo lahko vsebujeta povsem enake sestavine, le postopek pridobitve dovoljenja in registracije je drugačen. Npr. vitamin D v prehranskem dopolnilu je v resnici prav tako učinkovit (ali celo bolj) kot vitamin D v zdravilu. Čeprav so prehranska dopolnila v svojem bistvu namenjena le zdravim osebam, so pogosto lahko tudi zelo dobra alternativa zdravilom, ki jih zdravnik predpiše na recept (npr. izdelki z železom, ki ne povzročajo prebavnih težav kot večina zdravil na recept).

Več o tem, kdaj in zakaj uživati prehranska dopolnila, pa si preberite v naslednjem prispevku.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja