Kaj so statini in kakšna je povezava s koencimom Q10?

Statini so najpogostejša zdravila za zniževanje ravni holesterola v krvi, ki pa hkrati zavirajo tudi tvorjenje koencima Q10 v krvi. Zadnje raziskave kažejo, da uživanje statinov zniža raven koencima Q10 za kar 16 % do 54 %, znižanje pa je vidno že po 14 dneh uživanja statinov.

Poleg zaviranja tvorbe koencima Q10 so med najpogostejšimi neželenimi učinki statinov simptomi, povezani z mišicami oz. bolečinami v mišicah rok in nog. Študije kažejo, da posledično zelo visok odstotek bolnikov preneha jemati zdravila ali jih jemlje neredno, prave rešitve ali terapije za takšne težave pa ni.

Ali lahko samo s prehrano v telo vnesemo dovolj koencima Q10?

Koencim Q10 je telesu lastna snov in telo ga v večini proizvede samo. Le deloma ga lahko v telo vnesemo s hrano, vendar so količine, ki jih vsebujejo živila, ob normalnem prehranjevanju premajhne, da bi nadomestile izpad endogenega koencima Q10 zaradi staranja. Poleg tega se običajni koencim Q10 s kuhanjem, pečenjem in sušenjem hrane uniči. Če bi hoteli primanjkljaj koencima Q10 v celoti nadomestiti s hrano, bi morali dnevno zaužiti vsaj pol kilograma sardel, kilogram mastnega mesa ali 20 litrov svežega polnomastnega mleka, kar pa je v nasprotju s priporočili zdravega prehranjevanja, saj bi s tem zaužili prevelike količine maščob.

Kakšna je vloga koencima Q10 pri ohranjanju lepote?

Vloga koencima Q10 je že dolgo znana tudi v lepotni industriji. In ker v Valensu verjamemo, da lepota prihaja od znotraj, smo se odločili, da dokažemo vpliv uživanja koencima Q10 na kožo. Študijo smo izvedli v sodelovanju z Inštitutom za kozmetiko Visoke šole za storitve. Povzročila je pravo malo revolucijo na tem področju. Študija, v kateri je sodelovalo 33 žensk, je potrdila, da redno uživanje koencima Q10 v dovolj visokih odmerkih pomembno vpliva na lepoto kože. Koencim Q10 smo zato dodali tudi v naš vrhunski izdelek s kolagenom Valens Kolagen Premium.

Ali je uporaba izdelkov s Q10 varna?

Koencim Q10 je popolnoma naravna, telesu lastna snov, ki jo v primeru odvečnega oz. previsokega vnosa telo izloči kar samo. Varnost uporabe Q10 je bila dokazana v mnogih kliničnih študijah, v katerih so bili uporabljeni zelo visoki odmerki, in vsi dostopni podatki potrjujejo, da je Q10 varen za uporabo. Uporaba izdelkov Quvital® je tako popolnoma varna.

Kaj je koencim Q10 in zakaj pride do njegovega pomanjkanja?

Koencim Q10 je naravna snov, ki je nujno potrebna za življenje. Prisoten je v vsaki človeški celici in telo ga do neke mere pri zdravih ljudeh proizvaja samo, vendar začne količina endogenega koencima Q10 po 25. letu strmo upadati. Deloma lahko pomanjkanje nadomestimo s hrano (prisoten je denimo v polnomastnih mlečnih izdelkih, mastnih morskih ribah, oreščkih in rdečem mesu), vendar so količine, ki jih vsebujejo živila, ob normalnem prehranjevanju premajhne, da bi nadomestile izpad endogenega koencima Q10 zaradi staranja. Poleg tega se običajni koencim Q10 s kuhanjem, pečenjem in sušenjem hrane uniči.

Poleg staranja in prehrane na nižanje koncentracije Q10 v telesu dodatno vplivajo tudi pretirano uživanje alkohola in tobaka ter nekatera zdravila (npr. zdravila za zniževanje ravni holesterola (statini), ki preprečijo nastanek Q10 v telesu), zato strokovnjaki po vsem svetu priporočajo vnos koencima Q10 s prehranskimi dopolnili.

Kakšna je razlika med ubikinonom in ubikinolom

Koencim Q10 se v telesu nahaja v več oblikah, predvsem v obliki ubikinona (oksidirana) in ubikinola (reducirana oblika). Njegovo delovanje temelji prav na prehajanju med njima, zato nobena od obeh oblik ni boljša od druge. Dolgo časa je veljalo, da je ubikinol najboljša oblika Q10, pa tudi, da pri starejših pretvorba iz ene v drugo obliko ni več mogoča. A smo z nedavno študijo ta mit ovrgli. Zaužita oblika koencima Q10 torej nikakor ne vpliva na funkcijo Q10 v telesu, saj telo samo prepozna, katero obliko potrebuje v določenem organu in jo po potrebi “spremeni” v pravo. Prav tako je prehajanje normalno potekalo tudi pri starejših ljudeh.

Koencim Q10Vital®, ki ga vsebujejo naši izdelki, vsebuje koencim Q10 v obliki ubikinona. 

Katerega od izdelkov Quvital® naj izberem?

Izbira izdelkov Quvital® je odvisna od posameznikovih potreb. Vsem, ki ne želijo ali ne morejo uživati kapsul, priporočamo jemanje tekočine Quvital® Forte ali ustnega pršila Quvital®. Slednje je zaradi svoje priročne embalaže (majhna plastenka) primerno tudi za v torbico in potovanja.

Dnevni odmerek pa je odvisen predvsem od starosti, vašega načina življenja (uravnotežena prehrana, stres, telesna aktivnost), morebitnega uživanja statinov itd. Pred nakupom svetujemo, da preberete navodila za uporabo, se posvetujete s farmacevtom ali pošljete svoje vprašanje na info@valens.si, kjer bodo strokovnjaki s področja prehranskih dopolnil z veseljem odgovorili na vaša vprašanja in vam svetovali pri izbiri prehranskega dopolnila.