Kaj so omega-3 maščobne kisline? 

Vsako maščobo sestavljajo t.i. maščobne kisline, ki so lahko nasičene ali nenasičene (glede na kemijsko sestavo). Vsaka od njih ima v človeškem telesu drugačno vlogo, zato tudi živila vrednotimo glede na vsebnost posameznih maščobnih kislin.

Med najkoristejšimi maščobnimi kislinami so omega-6 in omega-3. Potrebe po prvih hitro zadovoljimo z običajno prehrano, medtem ko omega-3 predstavljajo problem. Nahajajo se le v mastnih ribah in njihovih oljih.

Omega-3 maščobne kisline povezujemo z zdravjem srca in ožilja, pa tudi z delovanjem možganov in vida. Pomebne so tudi pri razvoju otrok in razvoju ploda v nosečnosti.

Katere ribe so vir EPK in DHK?

Največ omega-3 maščobnih kislin vsebujejo mastne morske ribe, ki lahko vsebujejo celo večje količine omega-3 kot prehranski dodatki. Z DHK in EPK je izredno bogat losos, sledijo pa mu sardele, tuna in postrv. 

Zakaj potrebujemo maščobe v prehrani?

MAščobe sodijo med makrohranila, ki jih čloško telo nujno potrebuje. So zelo pomemben vir enegije oz. imajo zelo visoko energijsko vrednost. Poleg skupne vrednosti količine zaužitih maščob (ki predstavljajo vir energije) je zelo pomembna tudi vrsta maščobe, Za zdravje najpomembnejše so nenasičene maščobne kisline – omega-6 in omega-3.

Koliko DHK in EPK moramo zaužiti dnevno?

Priporočen vnos EHK in DPK je med 250 in 500 mg. Evropska agencija za varno hrano ob priporočenem odmerku 250 mg dovoli naslednje trditve:

  • DHK ima vlogo pri delovanju možganov
  • DHK ima vlogo pri ohranjanju vida
  • EPK in DHK imata vlogo pri delovanju srca

Omega-3 so pomembne tudi za nosečnice, doječe matere in majhne otroke.

  • DHK ima vlogo pri razvoju možganov in oči ploda.

Katere so omega-3 maščobne kisline?

Med omega-3 maščobne kisline spadajo ALK (alfa linolenska kislina), DHK (dokozaheksanojska kislina) in EPK (eikozapentanojska kislina). ALK najdemo v živilih rastlinskega izvora (laneno seme, orehi, konopljino seme in njihova olja, nekatera zelenolistnata zelenjava, nekatere morske alge). V določenem, omejenem deležu telo lahko iz ALK tvori DHK. 

DHK in EPK pa se nahajata predvsem v mastnih ribah in njihovih oljih. Ob dnevnem vnosu 250 mg EPK in DHK prispevata k normalnemu delovanja srca, DHK pa ima vlogo tudi pri ohranjanju vida in delovanju možganov.

Ali lahko omega-3 dobimo z vegansko prehrano?

Veganska hrana iz rastlinskih virov ne vsebuje omega-3 maščobnih kislin DHK in EPK. Eden redkih rastlinskih virov omega-3 so morske alge oz. algalne olje.

Ali lahko omega-3 uživajo tudi nosečnice in doječe matere?

Strokovnjaki omega-3 priporočajo tudi nosečnicam in doječim materam. Mnoge študije so namreč potrdile koristnost zadostnega vnosa DHK in EPK za pravilen razvoj možganov in očesne mrežnice ploda. Pri tem ima DHA pomembnejšo vlogo, še posebej v zadnjem trimesečju.

Ali je omega-3 primeren tudi za otroke? 

Tudi otroci ne zaužijejo dovolj omega-3 nenasičenih maščobnih kislin, ki jih v omembe vredni količini vsebujejo le mastne morske ribe. Tudi njim priporočamo dodajanje s prehranskimi dopolnili.

Od EPK in DHK je za otroke najpomembnejša DHK, ki ima vlogo pri razvoju in normalnem delovanju možganov in vida. Priporočeni odmerki so od 100 – 500 mg DHK (lahko v kombinaciji z EPK). Čeprav je za otroke primeren tudi izdelek Valens Omega-3 Forte, otrokom priporočamo Valens Omega-3 Vegan. 

Slednji vsebuje 250 mg DHK iz algalnega olja, ki ne pušča neprijetnega okusa (po ribjem olju) in ne povzroča spahovanja. Kapsule so precej manjše (od običajnih omega-3 iz ribjega olja) in jih tako lahko uživajo tudi otroci.